SYMBOLSK: Denne genseren skaper sterke reaksjoner blant Zara-kunder verden over. Foto: Zara
SYMBOLSK: Denne genseren skaper sterke reaksjoner blant Zara-kunder verden over. Foto: Zara

Zara trekker tilbake barne-skjorte med «jødestjerne»

Kleskjeden Zara har tråkket i salaten - igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zara trekker nå tilbake en genser som er beregnet for barn opp til tre år. Grunnen er den store, gule stjernen på brystet av den stripete genseren, som minner om jødestjernen, melder den svenske avisen Metro.

Skaper reaksjoner

Under andre verdenskrig krevde nazistmyndighetene at jøder i tyskokkuperte områder skulle bære den gule davidstjernen godt synlig, og da Zara-genseren kom på markedet skapte den heftige diskusjoner og kraftige reaksjoner.

Den blå og hvitstripete genseren minner om de historiske fangedraktene fra krigens konsentrasjonsleirer, og opprører kunder verden over.

Lite gjennomtenkt

Historiker Øystein Sørensen er oppgitt over klesgiganten

– Dette virker lite gjennomtenkt og ganske så insensitivt. Lurt av dem å legge seg flate og trekke den tilbake, sier han til TV 2.

TV 2 lyktes ikke å komme i kontakt med kleskjeden Zara for kommentar, men ifølge Metro, skriver Zara en beklagelse via representanter på Twitter.

HAKEKORS: Denne vesken leverte en kunde tilbake til Zara-butikken i 2007 etter rå ha oppdaget et grønt hakekors. Foto: Skjermdump/Zara.
HAKEKORS: Denne vesken leverte en kunde tilbake til Zara-butikken i 2007 etter rå ha oppdaget et grønt hakekors. Foto: Skjermdump/Zara.

«Vi ber om unnskyldning. Den var inspirert av sheriffstjerner fra de klassiske western-filmene, og finnes ikke lenger i våre butikker.»

Hakekorsveske

Dette er imidlertid ikke første gang Zara har hatt design med antisemittiske symboler. I 2007 måtte klesgiganten trekke tilbake en veske, etter at en kunde hadde oppdaget hakekorssymbolet på en av veskene.

Kunden kom tilbake til butikken med vesken, hvorpå besetningen skal ha blitt svært sjokkerte over hva de så.

– Hadde symbolet blitt oppdaget, ville vi fjernet den med en gang, sa en talsperson for Zara til BBC Radio 4 den gang.

Hakekorset er et svært gammelt symbol, og har blitt brukt i mange ulike religioner og kulturer verden over.I Vesten ble symbolet brukt som allment symbol for lykke og kjærlighet så sent som på begynnelsen av 1900-tallet, men ble tatt over av nazistene på 1920-tallet, og dermed fått en svært negativ betydning.