UFRIVILLIG LANDING: United-maskinen skulle til Denver, men måtte gå ned i Chicago på grunn av den heftige setekrangelen. Arkivfoto: AP Photo/Nick Ut
UFRIVILLIG LANDING: United-maskinen skulle til Denver, men måtte gå ned i Chicago på grunn av den heftige setekrangelen. Arkivfoto: AP Photo/Nick Ut

Setekrangel tvang fly til å lande

En passasjer nektet passasjeren foran å lene stolryggen bakover. Sånt blir det bråk av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange kjenner seg igjen i situasjonen: Du sitter sånn noen lunde komfortabelt i ditt trange flysete når vedkommende foran med et rykk vipper stolryggen bakover.

Så sitter du der med seteryggen et par desimeter foran nesen, og spørsmålet om hvor man skal gjøre av knærne melder seg akutt. Er du heldig, har du ingen drikkevarer stående på bordet. 

Omtrent slik var situasjonen på United Airlines' rute 1462 fra Newark, New Jersey til Denver, Colorado forleden.

Med ett viktig unntak: Passasjeren på plassen som i dette tilfellet ville fått seteryggen foran i fanget, hadde sikret seg ved å ta med en dings, som i Amerika kalles Knee Defender. Dette hendige redskapet monteres på bordet, og hindrer effektivt at passasjeren foran kan legge ned setet.

Ekstra stopp

Krangelen som oppsto mellom de to, var såpass opphetet at kapteinen valgte å lande flyet i Chicago, Illinois, omtrent midtveis mellom Newark og Denver. På flyplassen ventet politiet for å ordne opp i situasjonen.

Etter en samtale med passasjerene, fant myndighetene ut at dette ikke var en politisak. Likevel fikk de ikke lov til å bli med flyet videre. Passasjerene, en mann og en kvinne, er begge 48 år gamle, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Det var mannen som brukte sin Knee Defender til å hindre den kvinnelige passasjeren i å lene seg tilbake. En av de kabinansatte ba ham om å fjerne innretningen, men han nektet. Kvinnen reiste seg da og kastet et glass vann på ham, opplyser kilder til AP.

Tillates ikke om bord

Etter den ufrivillige mellomlandingen fortsatte flyvningen til Denver, hvor det landet en time og 38 minutter etter ruteplanen. 

Ifølge AP har flyselskapene ulike regler for bruk av såkalte Knee Defenders. Både United og de andre store selskapene i USA forbyr bruk av slike innretninger. Enkelte selskaper har fjernet muligheten til å lene sete bakover.