RANET: Denne mannen i 30-årene (innfelt t.h.) var en av deltakerne på pokerlaget som ble ranet ved svenskegrensen natt til torsdag. Mannen ønsker å være anonym. (Foto: Sverre Holm-Nilsen/TV 2)
RANET: Denne mannen i 30-årene (innfelt t.h.) var en av deltakerne på pokerlaget som ble ranet ved svenskegrensen natt til torsdag. Mannen ønsker å være anonym. (Foto: Sverre Holm-Nilsen/TV 2)

Dramatisk pokerran på svenskegrensen: 
– Plutselig kom to av deltagerne inn med hendene over hodet

HOGDAL (TV 2): En av deltakerne på pokerturneringen forteller om de dramatiske minuttene da fire bevæpnede gjerningsmenn stakk av med penger og verdisaker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et pokerlag ble natt til torsdag i forrige uke ranet i Hogdal, noen kilometer sør for Svinesund og svenskegrensen. Flesteparten av ofrene var nordmenn, ifølge lokalavisen Bohusläningen

– Plutselig kom to av deltagerne inn med hendene over hodet. Bak de kom fire menn. To av de hadde pistoler, sier en av deltagerne i et eksklusivt intervju med TV2.no.

– I tillegg til skytevåpen, hadde de maskerte mennene med seg brekkjern.

Tømte lommer og knuste mobiltelefoner

TV 2 møter deltageren i 30-årene på hans private adresse. Han ønsker å være anonym, og forteller at hendelsen har satt et støkk i ham og flere av de andre som deltok i den lovlige pokerturneringen.

– De fire mennene var kledd i svart og med finlandshetter. De snakket gebrokkent engelsk til hverandre. Det var tydelig at de ikke var engelske, sier han til TV 2.

– Vi fikk beskjed om å legge oss ned på gulvet og holde kjeft.

– I tillegg til pengene, stjal de klokker og andre verdisaker. Vi ble beordret til å tømme lommene våre. Mobiltelefonene vår ble kastet i veggen og knust.

ÅSTED: Det var her, på Hogdals bygdegård, at de ranerne slo til. (Foto: Sverre Holm-Nilsen / TV 2)
ÅSTED: Det var her, på Hogdals bygdegård, at de ranerne slo til. (Foto: Sverre Holm-Nilsen / TV 2)

Sporet mobiltelefon

Pengene og verdisakene ble lagt i en veske. Deltageren sier til TV 2 at en av mobilene ble tatt med i den samme vesken. På den måten kunne de resterende deltagerne spore den. Den ble funnet noen kilometer lenger ned i veien.

– De har sikkert oppdaget at den hadde blitt lagt i samme posen som pengene. Den hadde blitt kastet ut, og vi fant den via en sporings-app, sier han til TV 2.

– Jeg tenkte at dette er akkurat som på film. Jeg var ikke redd for at jeg skulle bli skadd, men husker at jeg tenkte at «nå håper jeg ingen av de andre (deltagerne, journ.anm.) gjør noe dumt», sier mannen i 30-årene til TV 2.

Gjennomsøkte hele huset

Ranet skjedde da kvelden og pokerturneringen, som er lovlig i Sverige, gikk mot slutten. 

– Det første jeg tenkte var at dette var et forsøk på en dårlig spøk. Det var det ikke. Deretter var det bare å legge seg ned og gjøre som de sa.

– Det var tydelig at de var proffe og hadde full kontroll, og det virket nøye planlagt. De gjennomsøkte hele huset. Vi fikk beskjed om å bli liggende på gulvet i tre minutter etter de hadde dratt.

Ranet var ifølge deltakeren over på mellom fem og ti minutter. 

– Vi kunne høre en bil spole ut av gården. Etter at bilen forsvant, ble vi liggende på gulvet. I noen sekunder var alle helt stille. Det var en veldig rar stemining før vi fikk summet oss og ringt politiet.

Usikker på utbytte

Han er usikker på hvor mye de maskerte ranerne fikk med seg. Han sier det var 15 deltagere til stede, og innkjøpsprisen i turneringen var på 700 kroner.

Pokerturneringen arrangeres to ganger i uken, og mannen i 30-årene sier at det er en venners-venner turnering. Turneringen blir ikke annonsert noe sted, men deltagere kan spørre arrangørene om å ta med venner.

– Det skjer til faste dager og faste tidspunkt. Av de som deltok i turneringen, var det ingen nye. Alle kjente alle, sier han til TV 2.

– Ranerne kjente til pokerspillet

Fungerende etterforskningsleder ved politiet i Strømstad, Tore Lomgård, sier til Bohusläningen at de har fått flere tips om ranet som de nå jobber med.

– Det virker ganske klart at gjerningsmennene kjente til pokerspillet om penger, og har planlagt ranet ut fra det, sier Lomgård til avisen. 

Han ønsker ikke å si noe om de har funnet spor på området. De går foreløpig heller ikke ut med noe signalement av ranerne.