GULLGROSSIST: Martin Fourcade sikret seg to medaljer av edleste valør i Sotsji-OL, men den nye sesongen har fått en vanskelig start etter at han ble diagnostisert med kyssesyken. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
GULLGROSSIST: Martin Fourcade sikret seg to medaljer av edleste valør i Sotsji-OL, men den nye sesongen har fått en vanskelig start etter at han ble diagnostisert med kyssesyken. AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Martin Fourcade slått ut av kyssesyken

Sesongoppkjøringen til den franske skiskytterstjernen har fått en skikkelig knekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Martin Fourcade (25) har vært de norske skiskytterguttas store nemesis de siste sesongene, men har fått en lei inngang på den kommende sesongen.

Den dobbelte olympiske mesteren i Sotsji er blitt diagnostisert med kyssesyken, melder Fédération Francaise de Ski en pressemelding.

– Etter mye trening denne våren begynte jeg å føle meg veldig sliten under treningsleiren i Tonstad (som ligger i Sirdal) mot slutten av juli. Det var veldig tungt å trekke meg fra Blink Festivalen, fordi jeg elsker å konkurrere. Men jeg følte at noe var galt med kroppen min. Etter noen dager med hvile føltes det på samme vis, så jeg ba det medisinske støtteapparatet om å finne ut hva som var galt, sier Fourcade til TV 2.

– Vi fant ut at jeg har fått kyssesyken. På en måte er det godt å vite hva som skjer, men det er aldri bra å måtte ta en pause, forklarer Fourcade.

– Kan ikke snakke om kommende sesong

Nå er han nødt til å ta det med ro, og sørge for at han ikke forverrer sykdomstilstanden.

– Jeg praktiserer sport hver dag, men veldig sakte og uten intensitet. Jeg kan ikke snakke om kommende sesong, for jeg vet ikke når det vil være mulig å begynne med normal trening igjen. Jeg må bare vente tålmodig, sier Fourcade.

Nå finner han inspirasjon i andre som har klart å komme tilbake.

– Jeg har gode eksempler på at noen av konkurrentene min har hatt problemer med forberedelsene, og som likevel var på topp under VM. Det hjelper veldig på motivasjonen min, sier franskmannen.

– Vil være svekket denne sesongen

TV 2s skiskytingsekspert og juniorlandslagstrener Kjell Ove Oftedal tror franskmannens sesong henger i en tynn tråd.

– Dette var veldig synd for Martin Fourcade. Det er veldig vanskelig å si hvor lenge han kan være ute. Fourcade er en ganske voksen kar, og da kan man gjerne få det veldig hardt. Det kan være fra noen måneder til enda lenger. Han vil uansett være svekket denne sesongen. Dette er absolutt ikke gunstig, sier Oftedal til TV 2.

Og kommer med et eksempel:

– Vi hadde en løper på juniorlandslaget som var helt ute i et halvt år. Da blir sesongen mer eller mindre ødelagt. Det er selvsagt umulig for meg å si hvor lenge Fourcade vil være ute. Jeg ville likevel tatt det svært rolig hvis jeg var i hans sko.

Må ta det med ro

Fourcade er nå nødt til å styre unna hardtrening, men kan drive lettere fysisk aktivitet.
Sykdommen ødelegger sesongoppkjøringen for Fourcade, og FFS skriver at han nå er nødt til å ta det med ro i flere uker.

I pressemeldingen heter det at Fourcade fremdeles har planer om å delta i verdenscuprenn i både langrenn og skiskyting denne sesongen, men med kyssesyken er det uvisst når han kan konkurrere.

Fourcade og hans trenerteam vil bestemme seg for et rennprogram for 2014/15-sesongen når han er blitt friskmeldt og kan trene for fullt igjen.

Sykdom som spolerer sesonger

Andre utøvere som har fått kyssesyken har opplevd å bli satt ut av spill i månedsvis, og i enkelte tilfeller har hele sesonger gått i vasken. Sykdommen kan ramme topptrente utøvere ekstra hardt.

Kjetil André Aamodt mistet en sesong grunnet kyssesyken tidlig i karrieren, og det er et kyssesykevirus som har skapt trøbbel for Thor Hushovd de siste sesongene.

– Fourcade bør ha is i magen og ikke komme tilbake for tidlig. Det kan være at denne sesongen ryker, men da kan han komme enda sterkere tilbake neste sesong til VM i Holmenkollen. Hvis han derimot gjør comeback for tidlig denne sesongen, kan det bli tøft å komme tilbake på toppnivå i det hele tatt, påpeker Oftedal.

Tror ikke det automatisk gir norsk jubel

Men skiskytingseksperten tror ikke Fourcades fravær automatisk vil gi norsk jubel.

– Nei, jeg tror ikke det blir norsk dominans, selv om vi har vinnerkandidater i både Ole Einar (Bjørndalen), Emil (Hegle Svendsen), Tarjei (Bø) og Johannes (Thingnes Bø). Det vil kanskje bli litt lettere for dem å vinne renn, men det blir likevel ikke enkelt. Det er mange gode løpere i internasjonal skiskytingssport som bare venter på å ta steget opp.

– Vi bør forvente at det skal være nordmenn i toppen i hvert løp. Samtidig blir jeg veldig overrasket hvis Norge dominerer totalt i verdenscupen denne sesongen, avslutter Oftedal.