Enighet om langvarig våpenhvile på Gazastripen

Etter sju uker med kamper har Israel godtatt Hamas' krav om å stanse blokaden. Vill jubel bryter ut i Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Palestinerne har blitt enige med Israel om en langvarig våpenhvile på Gazastripen, sier en høytstående palestinsk tjenestemann tirsdag.

– Kontakten som har pågått, har endt i en permanent våpenhvile, en avtale om å stanse blokaden og å garantere at Gazastripens krav og behov vil bli møtt, sier tjenestemannen, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

Ved 18.30-tiden ble det klart at også Israel bekreftet våpenhvilen. 

– Israel har akseptert et egyptisk forslag om en fullstendig og tidsubegrenset våpenhvile, sier tjenestemannen.

Ifølge egyptiske og palestinske tjenestemenn trådte våpenhvilen i kraft klokken 18 norsk tid.

– Jeg erklærer den palestinske ledelsens aksept av et egyptisk forslag om en permanent og omfattende våpenhvile, sier Palestinas president Mahmoud Abbas.

Sirener som advarer om rakettangrep fortsatte å ule sør i Israel etter at våpenhvilen skulle tre i kraft, sier en talskvinne for den israelske hæren. Hun opplyser at hæren undersøker hvorvidt noen raketter har slått ned i Israel.

De indirekte samtalene mellom Israel og palestinere, som egyptiske forhandlere har ledet i Kairo, vil fortsette i en måned etter at våpenhvilen startet, ifølge en uttalelse fra det egyptiske utenriksdepartementet.

Hamas skal ha erklært «seier» etter at avtalen med Israel ble inngått. Kravet om å oppheve blokaden som palestinerne har levd under siden 2007 har vært absolutt for Hamas under forhandlingene. 

Blokaden har hindret de 1.8 millioner palestinerne på Gazastripen i å drive handel, eller reise. Bare noen få tusen har tillatelse til å forlate område hver måned.

Ziad Nakhala som representerer Islamic Jihad sier blokaden skal heves, og det skal bli tillatt å importere bygningsmaterialer og forsyninger inn i den krigsherjede regionen.

Palestinske barn holder våpen opp av en takluke på en bil mens de jobler over våpenhvilen. Hamas betegner avtalen som en seier fordi avtalen innebærer heving av blokaden palestinerne har levd under siden 2007.  REUTERS/Suhaib Salem
Palestinske barn holder våpen opp av en takluke på en bil mens de jobler over våpenhvilen. Hamas betegner avtalen som en seier fordi avtalen innebærer heving av blokaden palestinerne har levd under siden 2007.  REUTERS/Suhaib Salem

Nakhala sier også at de skal fortsette å forhandle om palestinernes ønske om å bygge en flyplass og en havn på Gazastripen. 

Hvis det bekreftes at Hamas krav er godtatt, betyr det at de vil få en lignende avtale som de også inngikk etter en uke lange kamper i 2012. Da skulle også Israel gradvis oppheve restriksjonene på regionen, mens Hamas lovde å stanse all rakettskyting mot Israel. På tross av avtalen ble ikke blokaden opphevet.

Midlertidige våpenhviler har sørget for at det stort sett har vært opphold i kamphandlingene mellom Israel og den islamistiske Hamas-bevegelsen på Gazastripen de siste dagene.

– Etter 50 dager med blodig konflikt i Gaza mellom Israel og Hamas, er det positivt at en har lykkes å komme frem til en våpenhvileavtale, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse.

Utenriksministeren er forsiktig optimistisk om at avtalen vil holde.

– Det krever at det internasjonale samfunn stiller opp umiddelbart og bidrar til å løse utfordringene i Gaza. På sikt er det kun gjennom forhandlinger og en politisk løsning at man kan sikre varig fred mellom Israel og palestinerne, sier Brende.

Egypt og Norge planlegger sammen med president Mahmoud Abbas å innkalle til en giverkonferanse i Kairo.

2133 palestinere har mistet livet i krigshandlingene som startet for nesten to måneder siden. De fleste av dem sivile, og mange hundre barn. 

I tillegg er 11.000 skadd og FN estimerer at over 100.000 er hjemløse.

68 israelere har mistet livet i krigshandlingene de siste sju ukene. Fire av disse var sivile, resten soldater som var med i bakkeinvasjonen.