Irakere drevet på flukt av IS, fikk tirsdag besøk av utenriksminister Børge Brende  i  flyktningeleiren Baharka utenfor byen Arbil i Nord-Irak. 

Foto: Tiril Skarstein / Flyktninghjelpen / NTB scanpix
Irakere drevet på flukt av IS, fikk tirsdag besøk av utenriksminister Børge Brende i flyktningeleiren Baharka utenfor byen Arbil i Nord-Irak. Foto: Tiril Skarstein / Flyktninghjelpen / NTB scanpix

Børge Brende besøkte irakere på flukt av IS

Norge øker støtten til ofrene i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Norge øker støtten for å løse den humanitære krisen i Irak med 50 millioner, i tillegg til de 125 millionene vi alt har gitt. Dermed er den totale summen Norge gir 175 millioner kroner, sier utenriksminister Børge Brende på telefon fra Irak.

Brende besøkte i dag flyktningleiren Baharka nord for Erbil, som er hovedsete for de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak.

– Kurderne har vært i fremste rekke i kampen mot IS. Er det aktuelt for Norge å støtte kurderne militært?

Børge Brende var i flyktningeleiren Baharka utenfor byen Erbil i Nord-Irak. Han ble tatt imot av Flyktningehjelpens Rebecca Dibb (t.h.) 

Foto: Tiril Skarstein / Flyktninghjelpen / NTB scanpix
Børge Brende var i flyktningeleiren Baharka utenfor byen Erbil i Nord-Irak. Han ble tatt imot av Flyktningehjelpens Rebecca Dibb (t.h.) Foto: Tiril Skarstein / Flyktninghjelpen / NTB scanpix

– Det viktige er å få til en inkluderende samlingsregjering i Irak, for å kunne ta opp kampen mot Islamsk Stat. Dette er bare den irakiske hæren som kan gjøre, og derfor må en finne en poiltisk løsning som har støtte fra alle grupper i Irak, sier Brende til TV 2.

Brende har også møtt presidenten for de kurdiske regionale myndighetene, Massoud Barzani.

IS har de siste ukene tatt kontroll over flere områder som ligger like ved de selvstyrte, kurdiske områdene i Nord-Irak, og Brende fikk møte mange som hadde flyktet fra den forferdelige situasjonen. 

– De jeg møtte, var veldig traumatisert. Det merket vi ikke minst på barna, sa Brende til NTB etter besøket i flyktningleiren Baharka utenfor Erbil.

I leiren bor det nesten 3000 irakere som har vært nødt til å forlate hjemmene sine. Mange av dem flyktet først fra storbyen Mosul til en annen leir i sommer, før nye kamphandlinger igjen tvang dem på flukt.

– Det er enorme behov her, og mange som trenger nødhjelp, fastslår utenriksministeren.

Den amerikanske visepresidenten Joe Biden, har bedt de tre topplederne i Irak om å danne ny regjering og samle kampen mot terrororganisasjonen. De tre er Barzani fra kurderne, den irakiske statsministeren Haider al-Abadi og Salim al-Jabouri.

Samarbeidet mellom peshmerga og den irakiske hæren er avgjørende mener Barzani, og viser til hvordan de sammen klarte å gjenerobre den viktige demningen ved Mosul.

Iran har forsynt kurdiske styrker i Irak med både våpen og ammunisjon, fastslår Barzani.

Barzani roser Iran for å ha gitt de kurdiske styrkene rask militær hjelp i kampen mot de ytterliggående islamistiske opprørerne i IS.

– Vi ba om våpen, og Iran var det første landet som ga oss våpen, sa Barzani da han tirsdag holdt pressekonferanse med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i Arbil i Nord-Irak.