– Det betydde alt for mamma å få møte barnebarnet Hedda før hun døde

Mona (67) tapte kampen mot kreften men fikk møte sitt barnebarn før hun døde. Nå håper sønnen at TV 2-programmet kan føre til at vi tør å snakke mer om døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I onsdagens episode av dokumentarserien «Kampen for livet» møter vi Mona (67) som etter behandling for bryst- og lymfekreft får beskjed om at kreften er kommet tilbake med spredning til skjelettet, noe som ikke kan behandles.

Døde etter TV-innspilling

I stedet for å fokusere på den dødelige sykdommen valgte Mona å få med seg så mange positive opplevelser hun kunne i tiden hun hadde igjen. Mona døde etter TV-innspillingen, 24. august i fjor.

SAMMEN: Anders Lilleheim og moren Mona. Foto: privat
SAMMEN: Anders Lilleheim og moren Mona. Foto: privat

– Vi fokuserte mer på livet enn på døden, forteller sønnen Anders Lilleheim til TV 2.

– Viktig at vi tør snakke om døden

Anders er glad for at moren ønsket å stå fram med krefthistorien på TV.

– Det er viktig at vi tør å snakke om døden. Døden er noe vi alle skal oppleve men ikke tør å snakke om. Det gjør at vi ofte ikke er forberedt når dagen kommer. Kreft oppfattes som noe veldig skummelt og mamma opplevde at noen mennesker også rygget unna henne, akkurat som om mamma var syk med noe smittsomt. Det er veldig positivt med program som omhandler temaer som kreft og jeg vet at mamma syntes det var kjekt å få være med i programmet, forteller Anders til TV 2.

Fikk oppfylt sitt største ønske

Da Mona forstod at hun skulle dø var det spesielt ett ønske hun håpet å få oppfylt, nemlig å få oppleve at hennes barnebarn kom til verden før hun døde. Det ønsket fikk hun oppfylt.

– Det betydde alt for mamma å få møte barnebarnet Hedda før hun døde. Hun skulle nok ønsket at hun fikk mer tid med henne men det viktigste er at de fikk møte hverandre, forteller Anders.

LYKKE: Mona (67) fikk oppfylt ønsket om å holde Hedda i armene før hun døde. Foto: privat
LYKKE: Mona (67) fikk oppfylt ønsket om å holde Hedda i armene før hun døde. Foto: privat

Ville ikke la seg styre av sykdommen

– Hvorfor tror du at din mor ønsket å være med i programmet?

– Hun kjente til programmet fra før og jeg tror det hun ønsket å formidle at selv om du har en alvorlig sykdom er det viktig å ikke legge seg ned og la sykdommen styre livet ditt. Mamma var så flink til å leve at vi ble litt overrasket da hun døde fordi det føltes så brått, forteller sønnen til TV 2.

«Kampen for livet» kan du se hver onsdag kl. 21.40 på TV 2.