OFRE FORSVARER OFRE: Hajo G Mayer (Øverst til høyre) Edith Bell, (oppe i midten),  Susanne Weiss (nede i midten) og Hedy Epstein (nede til høyre) er blant flere hundre jøder som samles bak et brev som tar avstand fra Israels angrep på den palestinske befolkningen.
OFRE FORSVARER OFRE: Hajo G Mayer (Øverst til høyre) Edith Bell, (oppe i midten),  Susanne Weiss (nede i midten) og Hedy Epstein (nede til høyre) er blant flere hundre jøder som samles bak et brev som tar avstand fra Israels angrep på den palestinske befolkningen.

Les holocaustofrenes kraftige refs av israel: «Aldri igjen må bety ALDRI IGJEN FOR ALLE!»

Jøder som fikk kjenne nazistenes hat på kroppen reiser seg og taler mot Israels krigføring på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Som overlevende og etterkommere av overlevende og ofre for nazistenes folkemord, fordømmer vi utvetydig massakren av palestinere i Gaza og den pågående okkupasjon og kolonisering av det historiske Palestina» står det skrevet i et brev som er signert av hundrevis av overlevende, og etterkommere av overlevende etter holocaust.

Les hele brevet her!

Brevet kom som en kraftig reaksjon på et Elie Wiesel skrev et innlegg i The Times of Israel og The Jerusalem post der han brukte jødenes tragiske historie som argument for krigen som har drept tusenvis av palestinere. 

Elie Wiesel er en jødisk forfatter, filosof og kjent politisk aktivist. Han fikk nobels fredspris i 1986 for budskapet å tilgi, men ikke å glemme. Han har også tidligere blitt kritisert for å holde holocaust som toppen av ondskap og glemme at andre folkeslag også blir utsatt for folkemord.

«Vi blir forferdet over at Elie Wiesel misbruker vår historie for å rettferdiggjøre israels forsøk på å ødelegge Gaza og drapet på flere enn 2000 palestinere, inkludert mange hundre barn. Ingenting kan rettferdiggjøre bombing av FN-leire, boliger, sykehus og universiteter» skriver de.

Les hele brevet her!

«Aldri igjen må bety ALDRI IGJEN FOR ALLE!» avslutter de brevet.

Brevet har fått stor internasjonal oppmerksomhet. De har hatt en helside i New York Times, der det er fokus på hvor stor hjelp Israel får av USA både økonomisk og politisk. Gruppen fordømmer også denne støtten. BBC, den israelske avisen Haaretz har også har oppslag på holocaustofrenes krav.

Tirsdag ble det klart at Israel og Hamas' har blitt enige om en varig våpenhvile, noe som gir håp hos Hedy Epstein som en av kvinnene som har skrevet under brevet.

– Jeg håper det skjer, og jeg håper det varer for alltid. Jeg håper de to partene kan sette seg ned og snakke ærlig om fred, og at det ikke bare er tomme ord, for så å fortsette som det har gjort i altor mange år, sier Epstein etter våpenhvilen var en realitet. 

Hedy Epstein ble født i 1924 i Freiburg, Tyskland. Hun ble sendt fra nazityskland til England med en barnetransport, mens foreldrene hennes ble sendt til Auschwitz. Hun hørte aldri fra dem igjen. I voksen alder bosatte hun seg i USA.