GODE VENNINNER: Her er Vanessa Rudjord sammen med sine gode venninner modell Hanneli Mustaparta (i kjole fra Pia Tjelta), og skuespiller Pia Tjelta på et event tidligere i år. Foto: Scanpix.
GODE VENNINNER: Her er Vanessa Rudjord sammen med sine gode venninner modell Hanneli Mustaparta (i kjole fra Pia Tjelta), og skuespiller Pia Tjelta på et event tidligere i år. Foto: Scanpix.

Costume trippelfelt i PFU

Avgått redaktør Vanessa Rudjord og Costume ble felt både for to venninnereportasjer og en boligreportasje.

TV 2 har tidligere omtalt moteskandalen, hvor redaktøren i et av Norges ledende motemagasiner har gitt to av sine venninner omfattende spalteplass i bladet.

Tidligere moteredaktør i Costume, Vanessa Rudjord (38) ble i mai klaget inn, og ble tirsdag formiddag felt for å ha brutt god presseskikk.

Venninne-reklame

Moteredaktøren omtalte venninnen Jenny Skavlans bikinikolleksjon i et 18 siders oppslag, og har tidligere trykket sin beste venninne og designer, Pia Tjelta over 19 sider da hun designet en kjolekolleksjon for By TiMo. Pia Tjelta ble også trykket på coveret i samme utgave av Costume i sin egendesignede kjole.

Skeptisk til troverdigheten

Reportasjene er lite troverdige, mener generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum. 

– Vær varsom-plakaten har klare regler som sier at man ikke skal ha dobbeltroller som kan bidra til å svekke troverdigheten. Troverdigheten er i bunn og grunn medias viktigste verdipapir og vi er tjent med å få en avklaring på om Costume har brutt Vær varsom-plakaten eller ikke, sa Løken Stavrum da hun bekreftet at hun ville benytte initiativretten.

Det er ikke bare venninnene som blir frontet i motebladet. Da Costume ga ut sitt interiør-bilag Costume Living tidligere i år, var det Vanessas egen leilighet som ble trykket over 8 sider, og da poserte redaktøren i kjole fra Pia Tjeltas nye kolleksjon. Leiligheten ble samtidig lagt ut for salg på Finn.no. Også i denne saken ble bladet felt av PFU tirsdag.