AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

«Super-Mario»: Forlatt på et sykehus - nå er han stjerne

– Hvis ikke jeg ble Mario Balotelli, ville de ikke brydd seg om meg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Se Tottenham - Liverpool på TV 2 Sport Premium kl 14.30!

Mario Balotelli har vunnet Serie A tre ganger. Han har vunnet Premier League, FA-cupen, Coppa Italia og ikke minst Champions League. Han har også et sølv fra EM i 2012.

I en alder av kun 24 år har Mario Balotelli vunnet nesten alt man kan drømme om å vinne.

Samtidig har han rukket å bli både hatet og elsket, en kultfigur og et fenomen de aller færreste er i stand til å forklare.

– En spesiell historie bak det røffe ytre

– Man så med en gang at han var spesiell. At han hadde en urkraft man sjelden ser. Og at det skjulte seg en spesiell historie bak det røffe ytre.

Det sier TV 2-kommentator Per-Jarle Heggelund når han tenker tilbake på den første gangen han så Mario Balotelli i Inter-drakten.

Debuten kom i desember 2007. I løpet av den påfølgende våren ble det åpenbart at italiensk fotball hadde fått et talent med en usedvanlig eksplosiv brodd. 

Utstyrt med en vanvittig styrke, hadde Balotelli også en teknikk og et tilslag som en sjeldent før hadde sett fra en 17-åring. Samtidig var han også styrt av et hode som kunne variere mellom det geniale og rabiate.

17 år gamle Mario Balotelli jubler etter å ha senket Juventus med to mål i Coppa Italia-kampen i 2008. AP Photo/Massimo Pinca
17 år gamle Mario Balotelli jubler etter å ha senket Juventus med to mål i Coppa Italia-kampen i 2008. AP Photo/Massimo Pinca

Slik var det da, og slik er det på sett og vis fortsatt med Mario Balotelli. For hvert skudd i krysset, kommer det også en sleivkommentar eller ettersleng, i et slags nullsumspill der enhver positiv prestasjon må veies opp av en like negativ hendelse.

Hevder han ble forlatt

Marios liv har vært turbulent helt siden fødselen.

Mario Barwuah, som han da het, ble født med en tarmsykdom som gjorde at hans første leveår i større grad enn noe annet handlet om å overleve.

Sykdommen krevde flere operasjoner og Mario ble liggende på sykehus i tolv måneder etter fødselen.

Til tross for et kjølig forhold til sine biologiske foreldre, har Mario fortsatt et godt forhold til sin biologiske bror Enoch  AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Til tross for et kjølig forhold til sine biologiske foreldre, har Mario fortsatt et godt forhold til sin biologiske bror Enoch  AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Hans foreldre, Rose og Thomas Barwuah, hadde innvandret fra Ghana til Palermo, og hadde nok med å få hjulene til å gå rundt.

Det hele endte med at to år gamle Mario, omsider frisk etter tarmsykdommen, havnet hos fosterforeldre. 

Året etter debuten for Inter, kom også historien til overflaten. Med to biologiske foreldre, som ifølge den unge stjernen, hadde forlatt ham og nå ville gjenoppta kontakten. Like etter at Mario, på 18-årsdagen, hadde blitt adoptert av Balotelli-familien og fått italiensk statsborgerskap.

Ivan Cordoba, Sulley Ali Muntari, Javier Zanetti, Mario Balotelli og Marco Materazzi samler seg rundt UEFA-president Michel Platini for å motta Champions League-pokalen. Foto: Scanpix.
Ivan Cordoba, Sulley Ali Muntari, Javier Zanetti, Mario Balotelli og Marco Materazzi samler seg rundt UEFA-president Michel Platini for å motta Champions League-pokalen. Foto: Scanpix.

– Vi visste ikke om at han hadde byttet navn før det kom i media. Vi hadde en dårlig bosituasjon og sosialtjenesten mente det ville være best for Mario å bo hos en fosterfamilie, særlig fordi han hadde vært mye syk, sa hans biologiske far Thomas Barwuah i 2008.

Tok oppgjør med sine biologiske foreldre

Like etter kom tilsvaret fra Mario, som reagerte på at de hadde stilt opp i mediene med «triste ansikt» på jakt etter sympati.

– Det var ingen som tvang dere til å forlate meg på sykehuset. Det var heller ikke en enkel anbefaling fra en i sosialtjenesten. Det ble bestemt i en domstol. Og det var det selvfølgelig grunner til.

På sin egen hjemmeside fortsatte Balotellis oppgjør med sine biologiske foreldre.

– Siden jeg var to år har oppholdet hos fosterforeldrene mine blitt fornyet to år av gangen. Hvis dere ville ha meg tilbake, hvorfor prøvde dere aldri? Og hvorfor besøkte dere meg aldri? Hvorfor var det alltid mamma og pappa (herr og fru Balotelli, red.anm.) som måtte bringe meg til dere? I 16 år har jeg aldri fått en telefon fra dere på bursdagen min.

I samme innlegg anklaget han dem også for å være opportunister, som ønsket å dra nytte av at deres sønn nå hadde blitt stjerne i Serie A.

– Hvorfor tok det 16 år, med unntak av et par besøk, før dere nå kom frem? Er det fordi jeg nå har blitt Serie A-spiller? Hvis ikke jeg ble Mario Balotelli, så hadde de ikke brydd seg om meg.

Liverpool tar sjansen

Etter opp- og nedturer i både Inter, Manchester City og Milan, bærer turen nå videre til Liverpool. Med problemer fra privatlivet på større avstand enn før.

For Milan har han scoret 26 mål i Serie A, hvor ni har kommet på straffe og fem på frispark. Statistikken forteller om en spiller som fortsatt er iskald på straffer og fortsatt har en skuddfot i verdensklasse, men som tilsynelatende ikke dominerer kamper i så stor grad som talentet skulle tilsi.

Statistikken forteller også om en spiller som tilsynelatende også i større grad har funnet mental balanse. På halvannen sesong i Milan fikk han «kun» ett rødt kort og ti gule kort, mens han i Manchester City samlet opp tre røde kort og 14 gule.

– Helt ærlig så vet jeg ikke om han har blitt roligere, sier Arianna Ravelli, som dekker AC Milan for den store italienske avisen Corriere della Sera.

Hun har vært på mange treninger de siste årene, og synes fortsatt Balotelli fremstår som en vanskelig person. Forholdet til hans biologiske foreldre er fortsatt ikke godt, men situasjonen har roet seg ned med tiden.

– Marios mentale balanse er alltid et følsomt emne, i så stor grad at ingen i Milan er virkelig lei seg for at han drar. Det har ikke vært noen opplagte hendelser bortsett fra det røde kortet, men det har likevel vært en rekke problemer også her. Mario kom ofte for sent og på trening var han alltid lat. Han er virkelig vanskelig å håndtere, sier hun til TV 2.

Upopulær i VM-troppen

Journalisten Mario Sconcerti pekte på det samme da Balotelli ble solgt.

– I hans tilfelle popper man champagnen hver gang han kommer til en klubb, og hver gang han forlater den.

Ravelli har ingen problemer med å gi flere eksempler på Balotellis uregjerlige personlighet.

Mario Balotelli senket England, men det var ikke nok til å imponere de eldre spillerne i Italias VM-tropp. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Mario Balotelli senket England, men det var ikke nok til å imponere de eldre spillerne i Italias VM-tropp. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

– I løpet av de senere månedene ble han anmeldt av en trafikkbetjent, fordi han fornærmet betjenten etter å ha fått bot. Twitteraktiviteten hans skaper alltid problemer. Han var ute med en skade i skulderen og la likevel ut et bilde der han spilte bordtennis. En annen gang, da Milan gjorde det dårlig, skrev han «The End», slik at folk trodde han skulle forlate klubben. Fremfor alt var det også problemer i VM der han hadde problemer med de i eldre i garderoben. For eksempel Buffon og De Rossi, som kritiserte ham etter mesterskapet.

For selv om kritikken ikke gitt eksplisitt mot Balotelli, var det lett å forstå hvem Buffon og De Rossi pekte mot.

– Når man skal dra lasset, så er det alltid Pirlo, De Rossi og Buffon i første rekke, sa Buffon.

– Vi trenger menn, ikke figurer, supplerte De Rossi.

Misnøyen skal ha blitt særlig stor da laget skulle ha et møte i garderoben etter kamp, mens Balotelli gikk rett i spillerbussen uten å vente på de andre.

– Problemene kommer først etter en stund

Mens Balotelli har en nærmest uendelig liste med utrolige prestasjoner og minst like utrolige utenomsportslige hendelser, er det ingen som virkelig vet hva Liverpool har i vente.

– Det er svært vanskelig å si hva Balotelli representerer nå i 2014. I begynnelsen hos Milan gikk alt svært bra, med 12 kamper og 13 mål. Det er fullt mulig han åpner svært godt hos Liverpool også. Med Mario kommer problemene først etter en stund, forteller Ravelli.

Raffaella Fico ankommer høring om foreldrerett i mai 2014. DNA-prøve viste at Mario Balotelli var faren, noe han selv hadde benektet i lengre tid. Foto: Scanpix.
Raffaella Fico ankommer høring om foreldrerett i mai 2014. DNA-prøve viste at Mario Balotelli var faren, noe han selv hadde benektet i lengre tid. Foto: Scanpix.

Balotelli har selv gitt uttrykk for at det var en feil å dra tilbake til Italia, noe Ravelli på sett og vis kan forstå.

– Kanskje vil han ha mindre press på seg utenfor Italia, men for meg virker det ikke akkurat som om engelske tabloider er milde, og det kan igjen bli et problem for ham. Jeg har møtt Balotelli mange ganger, men aldri på tomannshånd. En utpreget karakteristikk ved ham er at han ikke liker journalister, bortsett fra et par nære av venner av ham.

Og samtidig som Mario Balotelli selv bærer på en spesiell historie fra barndommen, har han nå selv blitt far. Etter å ha benektet at ekskjærestens datter tilhørte ham, viste DNA-test i vinter at det faktisk var hans datter.

– Han har besøkt sin datter jevnlig etter testen kom tilbake positivt. Det kan tenkes at dette gir ham en indre fred i tiden fremover, funderer Arianna Ravelli.

Den indre freden er det flere enn Mario Balotelli selv som håper at han finner. På Merseyside venter nå et nytt kapittel av historien om «Super-Mario».