SKUDD OG DRUKNING: Svært mange dyr ble i år skutt, drept, druknet og forlatt. På bildet til venstre ser du hunden Tønes, som ble skutt av en bonde i sommer. Foto: Privat
SKUDD OG DRUKNING: Svært mange dyr ble i år skutt, drept, druknet og forlatt. På bildet til venstre ser du hunden Tønes, som ble skutt av en bonde i sommer. Foto: Privat

2014: Rekordår for dyredrap-anmeldelser

I år har rekordmange tilfeller av dyredumping, dyredrap og dyremishandling blitt omtalt og anmeldt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

23. april: «Dumpet levende kylling to dager etter påske».

5. juni: «Hunden Tapper sto bundet utendørs i kjetting – år etter år».

17. juli: «Katt ble innelåst i bur og dumpet på sjøen for å dø».

20. juli: «Hund bundet til sementrør og dumpet i elva».

Dette er bare noen av de svært mange sakene TV 2 har skrevet om dyredumping og -mishandling i år.

I 2014 har rekordmange tilfeller av dyredumping, dyredrap og dyremishandling blitt omtalt og anmeldt. Omplasseringssentrene for dyr ble overfylte i sommervarmen.

Dyrevernorganisasjonen NOAHs Siri Martinsen sier til TV 2 at hun er svært glad for at nordmenn er blitt flinkere til å anmelde dyremishandling og -drap.

DYREVERNER: Siri Martinsen i NOAH. Foto: NOAH
DYREVERNER: Siri Martinsen i NOAH. Foto: NOAH

– Det har vært svært mange eksponerte saker i år, og flere anmeldelser enn tidligere. Min teori er at folk har blitt flinkere til å melde fra og at terskelen for å rope ut er lavere. Likevel finnes det mange mørketall. De fleste overgrep mot dyr skjer i skjul, uten at noen får vite om det, sier hun.

Og:

– Før var det gjerne vanlig å dumpe en sekk katter på sjøen, og at naboene ikke reagerte så sterkt på det. Nå melder folk fra og reagerer sterkt på at slikt skjer.

Dumper katter om natta

En tipser fra Vestfold forteller TV 2 at hun og venner gjennom sommeren har reddet flere eierløse hunder og katter fra det hun mener er den sikre død.  

Gjentatte ganger er det blitt dumpet katter i hagen hennes på nattestid. Hun ønsker å være anonym fordi hun er redd for at flere skal dumpe kattene hos henne hvis de vet hvem hun er og hvor hun bor.

I BUR: Ildsjeler i Vestfold jobber frivillig for å samle inn kattunger på ville feier. De har kjøpt inn egne «feller» for å få fatt i dem. Foto: Privat
I BUR: Ildsjeler i Vestfold jobber frivillig for å samle inn kattunger på ville feier. De har kjøpt inn egne «feller» for å få fatt i dem. Foto: Privat

– Vi har reddet flere hunder og katter opp gjennom årene. I sommer har vi hatt mer enn noen gang. I sommer har vi og flere andre ildsjeler sittet ute natt etter natt og fanget inn katter, forteller hun.

– Det hender at det ringer personer både til oss og Dyrebeskyttelsen, og de blir overrasket over at vi ikke kan ta imot de uønskede kattungene deres. Det hender faktisk man blir skjelt ut. Dyrebeskyttelsen har vært noe utsatt for dette vet jeg. Andre igjen reagerer med «at dere gidder»! Vet myndighetene hvor galt det er fatt, spør hun.

I TOG: Over 1000 gikk i tog for å minnes den drepte hunden Tønes. Foto: TV 2
I TOG: Over 1000 gikk i tog for å minnes den drepte hunden Tønes. Foto: TV 2

Kvinnen har kjøpt inn feller og annet utstyr for å kunne hente inn kattene.

– Det ser ut som alle har fullt opp i år, sier hun.

Minnestund for Lucas

I juli samlet hundrevis av mennesker seg i Moss for å minnes hunden Lucas, som ble bundet fast til en sementblokk og dumpet fra Krapfossbrua i Moss. En person tilstod hundedrapet.

– Avlivingen skjedde så humant som mulig. Hunden var en omplasseringshund, som hadde blitt vanskjøttet av den første eieren. Den hadde hatt flere eiere før oss, og var helt i villrede. Den bet også. Slik jeg forsto det, skulle den avlives i utgangspunktet. Jeg tok saken i egne hender. Men i ettertid ser jeg at det hadde vært bedre å gi den tilbake, sa hundedrapsmannen til TV 2.

En av årets mest omtalte dyresaker, er avlivingen av border collien Tønes. Saken skapte et enormt engasjement hos TV2.nos lesere.

Få timer etter at saken om Tønes som ble skutt og drept av en gårdsbruker ved Hellestø havn sør for Stavanger, hadde 140.000 sett saken. Den ble på få minutter delt over tusen ganger på Facebook. Over tusen møtte opp for å minnes hunden

Tønes' eier Ole Stangeland (25) var rørt over oppmøtet.

– Jeg hadde aldri forestilt meg at så mange skulle komme, sa han til TV 2.

Lettvinte løsninger

I sommer ble en druknet katt funnet dumpet på sjøen Rongesund kai i Øygarde. En fritidsdykker fant et bur på havbunnen, med en pote som stakk ut mellom gitteret.

Dyrebeskyttelsen Norges leder og pressekontakt Linn Krogstad sier til TV 2 at det er mange som går langt for å kvitte seg med dyrene sine. 

– Vi er klar over at mange velger lettvinte løsning når det ikke lenger passer å være dyreeier. At noen velger å kaste familiedyrene sine på havet har vi dessverre også hørt om før. Det er helt grusomt at noen kan usette et dyr for den lidelsen som er gjort her, sier hun.

Den anonyme kvinnen fra Vestfold mener hun har en løsning på problemet.

– Jeg skulle ønske at det ble bevilget penger til hver enkelte kommune slik at det kunne blitt opprettet «akuttsenter». Det bør bli strengere straffer, og et dyrepoliti må på plass. Vi må ha straffer som svir, sier hun.