FOTOGRAF: Rune Johansen under sitt siste tur til Island der han arbeider med en prosjekt sammen med flere kunstnere. (Foto: Privat)
FOTOGRAF: Rune Johansen under sitt siste tur til Island der han arbeider med en prosjekt sammen med flere kunstnere. (Foto: Privat)

Rune (42) ble rundstjålet på Flytoget

– De har tatt fra meg livsverket mitt, sier kunstneren oppgitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den anerkjente billedkunstneren Rune Johansen opplevde marerittet da han skulle ta Flytoget fra Oslo sentralstasjon og til Gardermoen i forrige uke.

I sekundene før dørene ble lukket og toget skulle gå, ble én av hans fire bager stjålet. Bagen var fullstappet med fotoutstyr til 200.000 kroner - også kunstnerens dyrebare Hasseblad-kamera.

– Jeg kjøpte kameraet brukt i 1990 for åtte tusen kroner, og siden har jeg brukt det hele tiden. Det er det som er meg, jeg ble gift med det kameraet, forteller fotografen oppgitt til TV 2.

KAMERA:  Et Hasselblad Lunar Module Pilot Camera avnildet i Wien i januar 2014. (Foto: AFP PHOTO / DIETER NAGL)
KAMERA:  Et Hasselblad Lunar Module Pilot Camera avnildet i Wien i januar 2014. (Foto: AFP PHOTO / DIETER NAGL)

Livsverket

Johansen plasserte bagene på bagasjehylla foran i togvogna og satt seg på første rad for å holde et konstant øye med bagene sine. I øyeblikket før dørene ble lukket, ble han distrahert i noen sekunder av at flere personer passerte ham. Da Johansen ankom Gardermoen noen minutter senere, oppdaget han at den ene kofferten er borte.

– Alle fotografer tar vare på utstyret sitt. Det er mitt livsverk, sier han og understreker at han ble så distrahert at han ikke fikk med seg hva som egentlig skjedde.

Johansen hadde vært på Island i to uker for å jobbe med et kunstprosjekt med en rekke andre kunstnere, og hadde tatt bilder med to forskjellige kamera.

– Heldigvis hadde jeg alle negativene fra Island i kofferten som ikke ble stjålet, men alle digitalbildene er borte, forteller han.

Oppgitt

I minuttene etter at han oppdaget tyveriet, tok Johansen kontakt med konduktøren på Flytoget. Den ansatte søkte gjennom toget, men fant ikke bagen. Johansen ba deretter vedkommende om å undersøke om bagen kunne være på Oslo Sentralstasjon, men han hørte ikke mer fra konduktøren. 

Johansen anmeldte deretter forholdet på Gardermoen politistasjon.

I dagene etter har Johansen tatt jevnlig kontakt med både Flytoget og politiet, som han mener ikke tar saken på alvor. Fem dager etter tyveriet er saken under behandling hos politiet.

– Jeg har hatt med meg det samme utstyret til Frankrike, Amerika, Russland, Tokyo og Island, og aldri har det skjedd noe. Men når jeg ber om hjelp fra «storbyen» Oslo, så har de ikke løftet en finger ennå, forteller fotografen opprørt.

– Tyvene nede på Østbanehallen, de må ha gode dager, legger han til.

Forståelse

Driftsdirektør i Flytoget, Jarle Røssland, bekrefer at Rune Johansen har vært i kontakt med dem flere ganger - både muntlig og skriftlig

– Vi har stor forståelse for ulempene dette medfører for passasjerer som utsettes for tyveri av bagasje, og vi skjønner at det skaper problemer de gangene det inntreffer, sier han til TV 2.

Ifølge Røssland har de besvart fotografens henvendelser så langt det har latt seg gjøre, men han understreker at det er vanskelig for et transportselskap å unngå at tyveri kan forekomme. I tillegg samarbeider selskapet med politiet - spesielt i perioder hvor det forekommer hyppige tyverier i Flytogets nærområder.

– Vi har egne vektere på Oslo sentralstasjon, vi har ambulerende vektere i togene i enkelte perioder av døgnet, og det er vektere på Oslo lufthavn. Forhåpentligvis kan dette også ha en preventiv virkning, sier driftsdirektøren.