STORSTREIK: Lærerne Toril Hoff og Mikail Bulut  sitter streikevakt utenfor Marienlyst skole i Drammen etter at skolens lærere ble tatt ut i streik fra torsdag 21. august..
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STORSTREIK: Lærerne Toril Hoff og Mikail Bulut sitter streikevakt utenfor Marienlyst skole i Drammen etter at skolens lærere ble tatt ut i streik fra torsdag 21. august.. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Lærerne har penger til å streike til 18. november 

– Våre førsteklasser tåler ikke mer enn én uke, til sier rektor May Anita Mydland ved Åkra barneskole.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Streiken har vart i 80 dager. Og den kan vare cirka 60 dager til. 

Det er ikke avtalt noen nye møter mellom Kommunenes Sentralforbund (KS) og lærerorganisasjonene tirsdag, og dermed er en eventuell løsning ikke tilfellet. 

Utdanningsforbundets streikekasse rommer 730 millioner. Forbundets utgifter er noe lavere og utgjør i overkant av 10 millioner om dagen. Se faktaboks for mer informasjon.

Lærerorganisasjonene varsler ytterligere opptrapping fra mandag 1. september, og med en forsiktig økning i antall streikende, har forbundet råd til å la streiken pågå i cirka to måneder til før streikekassa er tom.

Men skolenes smertegrense kommer mye tidligere enn om to måneder. 

Førsteklasse rammes hardt

Fem lærere ved Åkra barneskole i Rogaland er ute i streik og det rammer 1-4. klasse og deler av 7. klasse.

– Våre førsteklasser tåler ikke mer enn én uke til, sier rektor May Anita Mydland og legger til:

– De andre klassene kan kanskje tåle litt lengre, men maks to uker. For førsteklassingene våre er det altfor lenge å gå hjemme mer enn én uke til.

– Hva tenker du om at streiken kan vare ti to måneder til?

– Det er helt krise, det går ikke. Jeg hadde ikke trodd at vi kom til å måtte fjerne undervisning fra våre yngste elever, og det er veldig sårt. Spesielt nå som streiken er så langvarig, sier Mydland.

Null undervisning på 510 elever

Ved Lundehaug ungdomsskole i samme fylke, har alle de 510 elevene mistet undervisningen sin. 52 lærere fra skolen streiker og det er ingen fag på timeplanen.

– Det er vanskelig å si hvor smertegrensen går, men jeg kan ikke se for meg at dette kan vare mer enn én til to uker til. Elevene våre ønsker å komme igang og de taper store mengder med undervisning, sier rektor Randi Rønneberg Bustnes til TV 2.

I tillegg til tapt undervisning har lærerne mistet planleggingsdagene sine, derfor syntes Bustnes det er vanskelig å vite hvordan de skal komprimere pensum når streiken er over. 

– Situasjonen ser jo veldig låst ut nå, så det kan bli en langvarig streik. Det kan godt være at det på et tidspunkt ikke er verdt å streike så lenge og at lærerorganisasjonene må bli mer fleksible etter hvert, sier Bustnes. 

KILDE: Kommunenes Sentralforbund
KILDE: Kommunenes Sentralforbund

– Veldig alvorlig

Ved Melhus videregående skole i Sør-Trønderlag er 45 av 70 lærere ute i streik. 

– Jeg syntes streiken har vart lenge nok allerede, for det har gått hardt utover elevene, sier Anne Dyseth Hox, avdelingsleder for studiespesialiserende. 

Hun mener smerten for tapt undervisning er forskjellig fra fag til fag, men at en langvarig streik vil bli vanskelig å ta igjen.

– Det blir veldig alvorlig hvis streiken varer lenge. Det vil ramme elevene i stor grad og vi opplever at alle elevene våre vil tilbake til normal undervisning, forteller Dyseth Hox.

Går hardt utover 10. trinn 

Ved Svensedammen ungdomsskole i Buskerud er 35 lærere tatt ut i streik. Rektor ved skolen, Marianne Hagensen sier til TV 2 at skoleåret allerede er blitt vanskelig. 

– Dette blir et kronglete og vanskelig skoleår uansett. Det er forferdelig om det blir streik i nærmere to måneder. Da vet jeg ikke hva vi skal gjøre, sier Haagensen. 

Hun er spesielt bekymret for 10. trinn. 

– Det er kritisk for 10. klassene. De har et tøft år i vente, og skal ha avsluttende eksamener. Jeg synes timeglasset begynner å renne fort nå, sier hun. 

Ved Svensedammen vil de måtte gjøre endringer når streiken en gang avsluttes. 

– Ting blir forskjøvet, vi må droppe pedagogisk utviklingsarbeid, fellesmøter og lignende. Vi må ha fullt fokus på å forsøke å nå målene i kunnskapsløftet, sier Haagensen. 

Må kutte andre aktiviteter

Rektor ved Rosenborg skole i Trondheim, Mette Winsnes Råberg forteller at andre planlagte aktiviteter vil måtte vike for å få tid til undervisning. 

– Vi må kutte alternative aktiviteter i løpet av året. Neste uke skulle egentlig 10. trinn delta i den kulturelle skolesekken, men det må vi avlyse, sier Råberg. 

Ved skolen er det normalt å en ha oppstartsuke for nye 8.-klassinger. 

– Det blir enten forkortet eller skrinlagt, sier rektor. 

Hun sier en langvarig streik vil gjøre året svært utfordrende. 

– Blir det streik i to måneder sier det seg selv at elevene ikke når målene de skal, sier Råberg.