STØTTER POLITIMANNEN: Flere støttespillere viste hvor de står i den spente situasjonen i Ferguson. Tilhengerne til politibetjent Darren Wilson har samlet inn millioner. Foto: REUTERS/Adrees Latif
STØTTER POLITIMANNEN: Flere støttespillere viste hvor de står i den spente situasjonen i Ferguson. Tilhengerne til politibetjent Darren Wilson har samlet inn millioner. Foto: REUTERS/Adrees Latif

Draps-politimannen får mer penger enn Michael Browns (18) familie

Politimann Darren Wilson får over 400.000 amerikanske dollar av sine støttespillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept i hjembyen Ferguson i den amerikanske delstaten Missouri, skapte det voldsomme reaksjoner.

Den fargede ungdommen var ubevæpnet, og ble skutt og drept av en hvit politimann. Dødsfallet skapte store protester. I dagevis gikk demonstranter i gatene og protesterte mot rasisme i politiet.

To pengeaksjoner

På motsatt side av debatten står støttespillerne til politimannen, Darren Wilson. Wilson har gått under jorden i oppstyret, men hans tilhengere går på gaten og støtter ham. 

Politimannens støttespillere samler i likhet med motpolen inn penger til sin sak. Nærmere 400.000 dollar, rundt 2,5 millioner kroner, er samlet inn til støtte for Wilson.

Pengene er samlet inn gjennom to ulike innsamlingsaksjoner via nettstedet gofundme.com. 

Administratorene til de to aksjonene opplyser at pengene skal gå til eventuelle advokatutgifter, flyttekostnader og livsopphold for Wilson og hans nærmeste familie. 

Innsamlingsaksjonen var en stund preget av flere rasistiske kommentarer, noe som fikk administratorene til å stenge kommentarfeltene. 

Støtte på Facebook

Oppslutningen om Darren Wilson er også svært tydelig på Facebook-siden «Support Darren Wilson». Mer enn 70.000 Facebook-brukere liker denne siden. Flere andre støttesider er opprettet, med mellom 1200 og 24.000 likes. 

Også i gatene har støttespillerne sagt sitt om saken.

– Jeg mener han er blitt korsfestet. Han er anklaget for å være skyldig før en rettssak. Det er ikke slik vi gjør det i Amerika, sa en av Wilsons støttespillere til CBS News. 

Rasisme-demonstrasjoner

Til sammenligning har støttespillerne til den drepte Michael Brown samlet inn 234.000 dollar, rundt 1,4 millioner kroner. Til gjengjeld er det langt flere i Fergusons gater som protesterer mot det de mener er institusjonalisert rasisme i politietaten.

Tusenvis deltok i begravelsen til Brown mandag denne uken. Etter at unggutten ble skutt og drept, demonstrerte folk i gatene i to uker. Demonstrasjonene gikk tidvis hardt for seg, og myndighetene måtte sette inn tøffe tiltak for å beholde kontrollen.