PÅ FLUKT: Yezidier på flukt fra IS-terroristene venter på nødhjelp utenfor byen Dohuk. Foto: Reuters
PÅ FLUKT: Yezidier på flukt fra IS-terroristene venter på nødhjelp utenfor byen Dohuk. Foto: Reuters

USA forbereder dronebruk i Syria

USA åpner for å sende overvåkingsfly over Syria for å legge press på IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dronene skal gi USA bedre oversikt over islamistenes bevegelser, men amerikanerne har foreløpig ikke tatt stilling til hvorvidt de skal ty til luftangrep, lignende de som er utført i Irak.

– Må presses på begge sider

Årsaken til at amerikanerne vurderer nye tiltak mot Den islamske stat (IS) i Syria, er fordi islamistene må presses på begge sider av det som er en ikke-eksisterende grense, ifølge Martin Dempsey, sjef for den amerikanske hæren. IS hevder å kjempe for en egen stat i Irak og Syria.

President Barack Obama satt seg ned med forsvarsminister Chuck Hagel for å diskutere strategien i Syria mandag kveld lokal tid.

Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus, sier at presidenten vil informere Kongressen om sin avgjørelse, men at han ikke nødvendigvis vil søke om deres godkjennelse.

Australsk «redningspakke»

Samtidig velger australske myndigheter å gi over 360 millioner kroner til arbeid som skal hindre at landets ungdom slutter seg til ekstremistgrupper i Midtøsten.

Statsminister Tony Abbott anslår at om lag 60 australiere kjemper side om side med jihadistene i Den islamske staten (IS) i Irak og Syria, mens ytterligere 100 personer aktivt støtter bevegelsen fra australsk jord.

«Redningspakken» på 64 millioner australske dollar, om lag 367 millioner kroner, skal investeres i organisasjoner som jobber mot radikalisering og hjemmeavlet terrorisme, samt i styrking av sikkerhetsbyråer.

Midlene er en del av en større antiterrorsatsing på over tre milliarder kroner, som ble lansert i juli.

(©NTB)