Børge Brende i Irak: – Vi står ved et utrolig veiskille

 Utenriksminister Børge Brende var mandag på sitt første besøk til Irak for politiske samtaler med landets ledere.

SAMTALER: Her er Børge Brende sammen med den irakiske utenriksministeren, Hoshyar Zebari, i Bagdad. FOTO: APTN
SAMTALER: Her er Børge Brende sammen med den irakiske utenriksministeren, Hoshyar Zebari, i Bagdad. FOTO: APTN

Irak står ved et veiskille, mener utenriksminister Børge Brende (H). Han var mandag på sitt første besøk til landet.

– De nærmeste ukene blir helt avgjørende for Irak. Jeg tror vi står ved et utrolig veiskille. Dette dreier seg om landets fremtid som en stat, sier Brende til NTB.

I løpet av noen få timer i Iraks hovedstad mandag møtte Brende landets påtroppende statsminister Haider al-Abadi, president Fuad Masum, leder av nasjonalforsamlingen Salim al-Juburi og utenriksministerkollega Hoshyar Zebari.

Irak herjes nå av den verste sekterisk volden mellom sunnier og sjiaer på mange år, og sunniekstremistene i Den islamske staten (IS) har kontroll over store deler av landet.

Abadi bekreftet under samtalene med Brende at han jobber på spreng med å danne en samlingsregjering.

– President Masum mente det var gode muligheter til å få på plass en samlingsregjering innen en ukes tid. Og Juburi, som er sunni, sier det er ISILs fremgang som har presset fram en helt annen vilje til samarbeid til Bagdad og Irak, sier Brende til NTB etter møtene mandag.

Den irakiske hær har ikke lykkes i å slå tilbake mot terroristene, og det er håp om at irakiske myndigheter vil inngå et bedre samarbeid med den kurdiske peshmerga-styrken som står relativt sterkt i de kurdiske område i Nord-Irak. Amerikanske styrker bidrar også med luftangrep for å slå ut IS-stillinger i viktige områder i Irak.

IS har kontroll over mange viktige instillasjoner og byer både i Irak og Syria. Utenriksministeren i Syria ønsker USA og Storbritannia velkommen i kampen mot terror og ekstremisme.

– Syria er rede til samarbeid og koordinering på regionalt og internasjonalt nivå, sa utenriksminister Walid al-Moualem på en pressekonferanse i hovedstaden Damaskus mandag.

På spørsmål om hvorvidt regjeringen kan tenke seg å samarbeide med USA og Storbritannia, svarte al-Moualem: – De er velkomne.

Han understreket imidlertid at eventuelle luftangrep mot ytterliggående islamistiske opprørere i Syria må samordnes med regjeringen til president Bashar al-Assad. I tillegg påpekte han at luftangrep ikke vil være nok til å nedkjempe opprørerne i IS.

USA har i flere år støttet moderate opprørsgrupper i borgerkrigen i Syria, men de siste ukene har amerikanske styrket bombet IS i Irak. Samtidig har Assad-regimet trappet opp sine angrep på IS i Syria.

Tross den felles fienden har regjeringen i USA på det sterkeste avvist at USA og Syria kjemper på samme side. 

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, fordømmer i sterke ordelag IS. Pillay viser til at IS er ansvarlig for drap, slaveri, seksuelle forbrytelser og angrep rettet mot personer på bakgrunn av etnisitet og religiøs overbevisning.

Pillay trekker fram at IS i juni henrettet over 600 fanger fra Badush-fengselet i den irakiske byen Mosul, som IS har kontrollen over.

Ifølge vitner FN har intervjuet, ble fangene fra Badush fraktet til et øde område. De sunnimuslimske IS-opprørerne sjekket dermed hvilke fanger som ikke var sunnimuslimer.

– Slik kaldblodige, systematiske og forsettlige drap av sivile, etter å ha pekt dem ut grunnet deres religiøse overbevisning, kan utgjøre krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Pillay.

(NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2