SOM MOR SÅ DATTER: Tone Damli med tre måneder gamle Billie i bryllupet til storesøster Tale. Foto: TV 2
SOM MOR SÅ DATTER: Tone Damli med tre måneder gamle Billie i bryllupet til storesøster Tale. Foto: TV 2

Barnepsykolog raser mot kjendisenes baby-styling

Trenden der kjendiser kler opp barna i designerklær hylles av stylist, men en ekspert i barnepsykogi mener det er direkte skadelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne sommeren har bydd på flere store kjendisbryllup. Den har også bydd på trenden kjendisbabyer i designkjoler.

MATCHENDE: Marian Saastad Ottesen med samboer og skuespillerkollega NIls Jørgen Kaalstad og dattereren  deres på to måneder. Foto: TV 2
MATCHENDE: Marian Saastad Ottesen med samboer og skuespillerkollega NIls Jørgen Kaalstad og dattereren  deres på to måneder. Foto: TV 2

– Vi føler oss veldig fine i kjoler fra TSH i dag, sa Marian Saastad Ottesen da hun hadde med datteren Mai (to mnd), i bryllupet til Christian Skolmen og Isabel Ødegård tidligere i august.

Tone-trend

Tone Damli og tre måneder gamle Billie, kom også i helt like designerkjoler i bryllupet til Tones storesøster Tale.

Nå hylles trenden av stylist Erlend Elias Bragstad.

– Kjempekult. Veldig artig at de rett og slett følger trender og hopper på ting man har sett i utlandet i lange tider. Og at de tør å bryte janteloven og bare leke seg fram. Jeg synes det er fantastisk, sier Bragstad i lørdagens «God kveld Norge»-sending.

Planter feil holdninger

Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø synes det er merkelig at man ikke stiller spørsmål ved hvilke virkninger denne trenden har på barnet og samfunnsutviklingen.

– Stylisten oppfordrer til større forskjeller mellom barn ved at foreldrene skal få dyrke sin noe spesielle interesse gjennom barna, sier Mørch til TV 2 etter å ha hørt kjendisstylistens uttalelser.

– Vet stylisten hva janteloven er? Å bryte janteloven i dette tilfelle innebærer at barna skal øves i være bedre enn andre. Hvilken holdninger planter vi hos barna som får inn med morsmelka at de er bedre enn andre og at dette vises gjennom å bære designklær fra de er født, inn i barnehage og skole og ut i ungdomstiden, spør Mørch.

Deignerspebarn

Kjendisstylisten mener på sin side at man kan tenke klær og trender allerede fra fødselen av.

– Så lenge foreldrene er opptatt av det selv, synes jeg man kan kle de opp fra de er spebarn. Tenk på ungene først og fremst og så kan man jo bare leke seg, sier Bragstad til «God kveld Norge».

Mørch minner om at det er mange foreldre som ikke engang har råd til å sende barna på klasseturer, og at mange barn må arve klær for å få familiebudsjettet til å gå opp.

– Fri og bevare meg for unger som viser interesse for moter - og det å ta seg bra ut fra de begynner å snakke. Ser ikke stylisten at dette ikke bare bidrar til forskjeller, konflikt og mobbing, men også risikerer at det oppstylede barnet blir satt utenfor det sosiale fellesskapet når det vokser til, sier Mørch til TV 2.

Feil verdier

Kjendisstylisten ser det ikke på samme måte som Mørch.

– Det er jo kjempemorsomt å ha bilder av seg selv i designerkjoler og dresser når man blir stor, mener Bragstad.

Mørch mener imidlertid at foreldre burde være opptatt av andre ting.

– Det bør være andre verdier som foreldrene lærer barna sine, for eksempel å være sosial, hjelpe andre, likhet og rettferdighet for å nevne noen få, sier Mørch.