MINDRE TID: Elever ved 5. trinn på barneskolen, og 8. og 9. trinn på ungdomsskolen skal snart gjennomføre nasjonale prøver. På grunn av streiken får de mindre tid til å forberede seg. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX
MINDRE TID: Elever ved 5. trinn på barneskolen, og 8. og 9. trinn på ungdomsskolen skal snart gjennomføre nasjonale prøver. På grunn av streiken får de mindre tid til å forberede seg. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Lærerstreiken: Rektor bekymret for elevenes nasjonale prøver

Rektor er bekymret for elevene som får kortere tid til å forberede seg til prøvene som starter allerede 15. september. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt ingen enighet mellom partene i lærerstreiken, og mandag går streiken inn i sin tredje uke. 

– Dårligere forberedt

Elever, lærere og rektorer over hele landet står på stedet hvil og får ikke satt i gang skoleåret. Én av mange bekymringer er hvordan streiken vil påvirke elevene som skal gjennomføre nasjonale prøver. 

– Hos oss skal 5. trinn ha nasjonale prøver i høst. Prøvene fungerer slik at de skal kartlegge mye av det elevene lærte forrige skoleår, men de går glipp av repetisjon og viktig tid forberedelsestid på grunn av streiken, sier fungerende rektor ved Seljedalen skole i Bergen, Arne Joachim Bruun til TV 2. 

Han er ikke i tvil om at streiken vil påvirke prøvene. 

– Jo kortere tid, jo dårligere forberedt. Der det er streik vil 5. klasseelevene være dårligere forberedt enn der det ikke er streik, sier Bruun. 

Han understreker at elevene ikke skal øve spesifikt til nasjonale prøver, men at det krever en viss forberedelse. 

BEKYMRET: Fungerende rektor ved Seljedalen, Arne Joachim Bruun sier det er elevene som skal gjennomføre nasjonale prøver han er mest bekymret for.
BEKYMRET: Fungerende rektor ved Seljedalen, Arne Joachim Bruun sier det er elevene som skal gjennomføre nasjonale prøver han er mest bekymret for.

– Vi lever jo i den tro at undervisning fungerer. I og med at hver undervisningstime virker så er det klart at resultatene på nasjonale prøver blir svakere når de mister undervisning, sier han.

Undervisning må utgå 

For 5. klasse gjennomføres nasjonale prøver fra 13. oktober, og for 8. og 9. trinn begynner de allerede 15. september. Prøvene tester kunnskap i lesing, engelsk og regning. 

Rektor ved Seljedalen skole er bekymret over at streiken trappes ytterligere opp. 

– For hver dag taper elever, lærere og rektorer tid i denne saken. Vi har ikke et minutt å gå i forhandlinger med, og ikke et minutt mer undervisningstid å tape, sier han. 

Han sier skolens halv- og helårsplan vil måtte endres når streiken er over. 

– For hver time og dag som går er det noe undervisning som må utgå senere i året, og lærerne får mindre tid til å gjennomføre det de skal, sier han. 

Tidligere lærerstreiker har rammet sent på våren, og årets streik er den første som rammer skoleoppstarten i august. Det gjør at verken skolens ledelse eller lærerne kjenner situasjonen. 

– Jo lenger tid som går, jo mer bekymret blir jeg, sier Bruun. 

Vurderer om resultatene påvirkes av streik

I Norge er det Utdanningsdirektoratet som er ansvarlig for gjennomføringen av nasjonale prøver. De sier streiken i utgangspunktet ikke skal ha noe å si for resultatene av nasjonale prøver. 

– Tapt undervisningstid skal ikke ha betydning for nasjonale prøver, men vi er opptatt av at elevene skal forberede seg på hva slags prøve dette er. Det bør det være tid til, da det er såpass lenge til prøvene, sier Kjersti Flaaten, divisjonsdirektør for avdeling for analyse og vurdering i Utdanningsdirektoratet. 

Hun understreker at prøvene tester grunnleggende kunnskaper fra skoleåret før. 

– Vi er ikke bekymret, men varer streiken til prøvene skal avvikles må vi vurdere situasjonen, sier Flaaten. 

Hun sier direktoratet vil vurdere om streiken vil få betydning for resultatene. 

Vil prioritere forberedelser

Rektor ved Steinkjer ungdomsskole i Nord-Trøndelag, Lars-Eirik Rønningen sier til TV 2 at han foreløpig ikke er bekymret for prøvene. Steinkjer skole er én av mange ungdomsskoler tatt ut i streik. 

– Vi gjennomfører prøvene etter planen. Vi får ikke forberedt elevene så lenge det er streik, og når den en gang avsluttes vil forberedelsene til nasjonale prøver prioriteres, sier Rønningen. 

Han sier det er vanlig å bruke de første ukene på skolen til å repetere pensum fra året før. 

– Elevene mister tid for hver dag streiken pågår, men jeg tror ikke det vil påvirke resultatene. Men det blir spennende å se om resultatene fra de streikende skolene blir dårligere, sier han. 

Rønningen understreker at elevgruppen han er mest bekymret for er nyankomne 8.-klassinger. Ved Steinkjer ungdomsskole kommer det elever fra hele seks barneskoler. 

– Jeg er mest bekymret for relasjonsbygging mellom elever og lærere. Det blir et tøffere program når de kommer tilbake, med mest fokus på læring, sier han.