SNART UTE: For 1,5 år siden kunne Jan Helge Andersen (tv) for første gang søke om løslatelse. Neste helg sykler han Birkebeinerrittet. Til høyre ser du meddømte Viggo Kristiansen.
SNART UTE: For 1,5 år siden kunne Jan Helge Andersen (tv) for første gang søke om løslatelse. Neste helg sykler han Birkebeinerrittet. Til høyre ser du meddømte Viggo Kristiansen.

Baneheia-dømte Jan Helge Andersen (33) sykler Birkebeinerrittet

– Kommer det reaksjoner, så kommer det reaksjoner, sier drapsmannen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste lørdag sykler Baneheia-dømte Jan Helge Andersen (33) Birkebeinerrittet.

Fædrelandsvennen skriver at han er forberedt på reaksjoner når han slipper ut. 

– Jeg tenker på det jeg gjorde hver dag, og jeg jobber med det hele tiden. Nå har jeg sittet 14 år i fengsel, det er lenge. Jeg har betalt for det jeg gjorde. Nå er det bare å betale erstatningskravet, sier han til nettstedet.

Andersen deltar sammen med åtte innsatte fra Berg fengsel i Tønsberg. Det er i dette fengselet at han sitter på åpen soning, etter at han i 2002 ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap.

– Kommer det reaksjoner, så kommer det reaksjoner. Da må jeg ta det som kommer, tenke gjennom det og gjøre det på beste mulige måte. Det er vanskelig å si hva en skal gjøre i en slik situasjon fram til en står der og noen sier noe, sier han til nettstedet.

Har ikke søkt om løslatelse

Det var 21. mai 2000 at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet drept i Baneheia i Kristiansand.

Andersen tilsto etter at hans DNA var funnet i et hårstrå som lå i en blodpøl på åstedet. Hans forklaring dro Kristiansen inn i saken, og førte til at de begge ble dømt for voldtekt og drap av jentene.

Andersen dømt til 17 års fengsel for forsettelig drap. Kameraten Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overlagt drap og voldtekt av jentene. 

For 1,5 år siden kunne Andersen for første gang søke om løslatelse etter å ha sonet ferdig to tredjedeler av straffen. Han har foreløpig ikke søkt.

– Det er folk der ute som ikke liker meg på grunn av det jeg har gjort. Jeg vet det vil komme reaksjoner fra noen, og det er bare noe jeg må håndtere og leve med, sier han til Fædrelandsvennen.

Anmeldte meddømt

I begynnelsen av august hadde Viggo Kristiansen fem timers permisjon uten tilsyn.

Tidligere i år anmeldte Kristiansen den tidligere kameraten for falsk forklaring i Baneheia-saken. Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin mener at saken er et justismord, og at den derfor må prøves på nytt for retten.

Anmeldelsen er ifølge P4 til behandling hos Riksadvokaten.