Venter tusenvis til demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah

På mandagens demonstrasjon i Oslo ventes både Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Siv Jensen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag arrangeres det en storstilt demonstrasjon i Oslo. 

Mot IS og Profetens Ummah

Arrangementet begynte med at norske muslimer hadde et ønske om å demonstrere mot det terroristorganisasjonen Islamsk Stat (IS) gjør i Syria og Irak. 

Nå har engasjementet vokst langt utover de muslimske miljøene i Norge, og det er ventet at mennesker på kryss og tvers av religion og etnisitet vil møte opp. 

– Det er viktig at vi verner om våre felles verdier. Det er viktig at norske muslimer viser vei og tar det første steget. Det er gledelig at mange andre stiller seg bak det, sier Venstre-politiker, initiativtaker og talsperson for demonstrasjonen, Yousuf Gilani.

I tillegg til å vise sin avsky mot IS' sine grufulle metoder, tortur og forfølgelse, ønsker også norske muslimer å vise avstand til Profetens Ummah og leder Ubaydullah Hussain sine uttalelser. 

I et intervju med VG uttalte nemlig Hussain at han støttet IS, deres metoder og at han ønsker at Norge skulle få sharialover. Hussain sa også at han mente halshogging var legitimt mot de som er i krig med islam. 

– Det er ikke akseptabelt. Vi skal ikke akseptere at det budskapet de kommer med til våre stuer, sier Gilani. 

Én av initiativtakerne, Faten Mahdi Al-Hussaini, sier til TV 2 at hele demonstrasjonen motebeviser Profetens Ummah.

– Vi beviser i dag at det Profetens Ummah sier ikke er riktig, for vi står heller sammen mot IS, sier Al-Hussaini.

SE DIREKTE FRA DEMONSTRASJONEN FRA KLOKKEN 17.00 på TV2.NO. 

– Dette blir stort

I tillegg til at norske muslimer selv har tatt initiativ til markeringen stiller også Islamsk Råd som medarrangør. Det er også ventet at alle landets partiledere vil møte opp for å vise sin støtte til demonstrasjonen. 

– Jeg oppfordrer alle til å delta, sier statsminister Erna Solberg. 

Ulike trossamfunn og grupperinger har meldt sin ankomst til demonstrasjonen som begynner klokken 17.00 på Grønlands Torg. 

– Den oppslutningen vi har vært vitne til er over all forventning, og det viser at alle er med. Alt fra religiøse ledere i andre trossamfunn, biskoper og det politiske landskapet. Jeg tror dette kan noe veldig stort, sier Gilani. 

Noen av initiativtakerne, Faten Mahdi Al-Hussaini, Sara Al Jaboury og Yousuf Gilani har tidligere fortalt TV 2 at de er lei at av muslimer blir satt i sammenheng med grov terror. 

– Et titalls personer skal ikke representere 200.000 norske muslimer, sier Al-Hussaini. 

Torsdag sist uke besluttet Irakere fra flere organisasjoner å anmelde Profetens Ummah og deres ledere Ubaydullah Hussain og Mohyldeen Mohammed. 

Rundt 50 irakere møtte samlet opp på Grønland politistasjon. De mener Profetens Ummah har begått brudd på straffeloven, ved å oppfordre til terroor og støtte terrorgruppen IS.

Se direkte her når demonstrasjonen starter mandag klokken 17.00: