Norske Erlend Jensen, som bor i Lima, merket godt skjelvet som hadde sitt episenter fire mil nord for byen Coracora. Foto: USGS/PRIVAT
Norske Erlend Jensen, som bor i Lima, merket godt skjelvet som hadde sitt episenter fire mil nord for byen Coracora. Foto: USGS/PRIVAT

Kraftig jordskjelv rystet Peru

– Vi merket jordskjelvet veldig godt i Lima. Alt ristet, forteller norske Erlend Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentrale Peru ble natt til mandag rammet av jordskjelv målt til hele 7,0.

Dette melder US Geological Survey, som måler seismologisk aktivitet over hele verden.

Erlend Jensen, som bor i Perus hovedstad Lima, var hjemme da det klokken 23.21 norsk tid tok til å riste. 

– Det bor ti millioner mennesker i denne regionen og her merket vi det svært godt. Huset nærmest svaiet, lampene ristet og det skranglet i vinduene. Men dette var svært kort, forteller Jensen til TV2.no.

Også lokale medier melder at skjelvet «rystet» hovedstaden Lima, men det er så langt ikke kjent om det har ført til skader.

– Det er så langt ikke sagt noe om skademeldinger i nyhetene lokalt her, men det har vært kaotiske tilstander i Cuzco, forteller Jensen.

En talsmann for nasjonale redningsmyndigheter i Peru sier at de ikke har fått noen meldinger om alvorlige ødeleggelser:

– Men vi gjør fortsatt undersøkelser i hele regionen rundt skjelvets episenter, sier talsmann Mario Casareto til Associated Press.

Så kraftige jordskjelv som 7,0 kan potensielt gjøre stor skade over store områder, og forekommer om lag 17 ganger i året.

Skjevlet hadde sitt episenter 58,9 kilometer nede i jordskorpen og 40 kilometer nord for byen Coracora i Parinacochas-provinsen.

Peru og Andes-fjellene ligger svært utsatt til med tanke på jordskjelv, og Jensen har blitt godt vant til skjelvene.

– Enten så er det sideveis skjelving eller vertikalt risting. Dette føltes nesten som en kombinasjon. Vi har blant annet noen hengelamper i stua som svaiet kraftig, forteller Jensen.

Grafikk: US Geological Survey
Grafikk: US Geological Survey