Richard Attenborough (90) død

Den britiske skuespillerlegenden sovnet søndag stille inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuespiller og filmregissør Richard Attenborough – «Dickie» blant venner – er død, 90 år gammel. Han sovnet stille inn ved lunsjtider søndag, opplyser filmstjernens sønn til BBC.

- Attenborough var en av de største i filmverdenen, sier Storbritannias statsminister David Cameron om skuespillerens bortgang.

Skuespilleren, som ble adlet til baron av dronningen, er en av Storbritannias mest kjente ansikter fra filmlerretet. Han spilte blant annet i filmer som Brighton Rock og The Great Escape.

Attenborough på Jurassic Park-settet med regissør Steven Spielberg (t.v.) Foto: STELLA
Attenborough på Jurassic Park-settet med regissør Steven Spielberg (t.v.) Foto: STELLA

Blant den yngre generasjon vil han trolig mest av alt bli husket for rollefiguren John Hammond i Jurassic Park i 1993.

– Richard Attenborough var den snilleste mannen jeg noensinne har hatt æren av å jobbe med. En prins! Hvil i fred, «pa», og takk, twitret skuespiller Mia Farrow.

Den siste tiden av sitt liv bodde han på et pleiehjem med sin kone, Sheila Sim. Etter en fallulykke i 2008 ble han avhengig av rullestolen, og helsen hans ble gradvis verre etter dette.

Han hadde sin profesjonelle scenedebut i 1941, men allerede som 12-åring opptrådte han på en scene for første gang.

Sin første filmrolle hadde han i filmen «Sagaen om et skip» og regisserte sin første film «Å for en herlig krig» i 1969. I 1982 mottok han Oscar for beste regi for filmen Gandhi.

– Richard Attenboroughs Gandhi (1982) fikk meg til å nekte millitæret. Så den om igjen for litt siden. Fortsatt god. Takk, skriver Erlend Loe på Twitter etter å ha mottatt nyheten om Attenboroughs bortgang.

Selv hevdet Attenborough at han ikke var opptatt av heder og ære:

– Jeg har ikke noe ønske om å bli husket som en stor, kreativ filmskaper. Jeg håper å bli husket som en historieforteller, sa han ved en anledning, ifølge Variety.

Under andre verdenskrig tjenestegjorde han i det britiske luftforsvaret, Royal Air Force. Etter å ha gjennomgått den grunnleggende pilotutdanningen ble han sluset inn i forsvarets egen filmstad ved Pinewood Studios.

Han var broren til den kjente naturfilmskaperen og zoologen David Attenborough.

Saken oppdateres!