SLAVEKONTRAKTER: De rumenske telearbeiderne jobbet for slavelønn og ble erstatningspliktig hvis de ville si opp jobben.
SLAVEKONTRAKTER: De rumenske telearbeiderne jobbet for slavelønn og ble erstatningspliktig hvis de ville si opp jobben.

Måtte betale tre årslønner for for å komme ut av arbeidskontrakt:

Anmelder Netcoms underleverandør for menneskehandel

BERGEN (TV 2): De rumenske telearbeiderne som jobbet med utbygging av Netcoms 4G-nett i Norge, jobbet for en timelønn på 7,50 kroner. Nå politianmeldes arbeidsgiveren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rumenske telearbeidere som jobbet for syv kroner og femti øre timen i Norge må ifølge arbeidskontrakten betale tre årslønner dersom de vil slutte i jobben.

Nå anmeldes arbeidsgiver til politiet.

25 rumenske arbeidere har tidligere i år jobbet for 7 kroner og 50 øre timen for å bistå det norske teleselskapet Netel med å bygge ut 4G-nettet til NetCom.

Men luselønn på 7,5 i timen er én ting. For i følge arbeidskontrakten til rumenerne må de betale sin rumenske arbeidsgiver 5000 Euro, tilsvarende 3 årslønner dersom de vil si opp jobben i Norge.

Og arbeiderne er i følge samme kontrakt erstatningsansvarlig dersom arbeidet ikke er godt nok utført eller tar lengre tid enn avtalt.

Tvangsmidler

RYSTET: Ove Toska, leder i Elektroarbeidernes fagforening i Hordanland og Sogn og Fjordane er rystet over de rumenske kontraktene. FOTO: Kåre Breivik/TV 2
RYSTET: Ove Toska, leder i Elektroarbeidernes fagforening i Hordanland og Sogn og Fjordane er rystet over de rumenske kontraktene. FOTO: Kåre Breivik/TV 2

– Her er det bruk av tvangsmidler, økonomiske tvangsmidler, hvis arbeiderne ønsker å gjøre noe så enkelt som å si opp jobben sin fordi at de kanskje har funnet seg en bedre jobb i Romania. I så skal de måtte betale inntil tre årslønner for på en måte å komme seg ut av denne kontrakten, sier Ove Toska, leder i Elektroarbeidernes fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane.

TV 2 oppsøkte ledelsen i teleselskapet RCA i Romania, for å få svar på hvorfor man bruker slike tvangsmidler overfor arbeidere som jobber i Norge.

Fra leden får vi oppgitt at «arbeiderne må forstå at de skal gjøre en god jobb, så dette har også med moral å gjøre», svarer ledelsen.

Blir politianmeldt

Elektroarbeidernes fagforening har aldri vært borti en grovere dumpingsak. Nå blir den politianmeldt på mandag.

De er også holdt økonomisk ansvarlig for feil og forsinkelser i jobben.

Dette er menneskehandel, mener Elektroarbeidernes fagforening som nå anmelder forholdet til politiet.

– Vi anser at det kanskje kan være menneskehandel som ligger i grunn slik at vi vil gå til politianmeldelse på mandag, sier Toska til TV 2.

I kontrakten med RCA hevder Netcom sin samarbeidspartner Netel AS, å ha betalt markedspris for jobben det rumenske selskapet utførte i Norge.

Netel sier videre at alle arbeiderne nå har fått etterbetalt den lønnen de skulle hatt.

Spurte aldri om lønnsforhold

Men direktør Erling Nilsen i Netel erkjenner at de aldri spurte om lønnsforhold og ba heller aldri om å få se arbeidskontraktene, før de inngikk samarbeidsavtalen med rumenske RCA Grup.

Dette fordi det var en såkalt entreprisekontrakt.

– Noen vil kanskje mistenke dere for av bekvemmelighetshensyn ikke å ha gått inn i dette.

– Hva vil du si til de som mener dere delvis har snudd ryggen til?

– Det er lett å se det nå når vi nå i ettertid sitter med fasiten i hånd at vi burde vært mer årvåkne fra starten av, men jeg kan forsikre om at det ikke er tilfelle. Vi har lært og dette kommer aldri til å gjenta seg, forsikrer Nilsen.