STORT TAP: Avinor tapte mye penger på at luftrommet måtte stenges i 2010. Dette bildet er tatt i april 2010, og viser en askesky over vulkanen som skapte problemer i 2010. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
STORT TAP: Avinor tapte mye penger på at luftrommet måtte stenges i 2010. Dette bildet er tatt i april 2010, og viser en askesky over vulkanen som skapte problemer i 2010. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

Avinor: – En askesky nå vil ikke bli like dramatisk som i 2010

Flyselskapene og europeiske myndighetene skal ha lært etter askesky-trøbbelet i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2010 ble flytrafikken til og fra Avinors flyplasser redusert med 23 % sammenlignet med året før. Avinor tapte 140 millioner kroner på at de ikke kunne fly som følge av aske fra et vulkanutbrudd på Island.

Nå melder islandske myndigheter at det er fare for at aske igjen vil spre seg i europeisk luftrom dersom det kommer et utbrudd fra vulkanen Bardarbunga. Foreløpig er ikke ekspertene helt enige om hvorvidt det er et vulkanutbrudd på gang eller om det bare er urolig aktivitet i vulkanen.

– Vi vet fortsatt ikke om det kommer noe aske, eller hvor stort omfanget da vil bli. Det kan bli mindre eller større enn det vi så i 2010, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa, til TV 2. 

– Forberedt

Dersom det skulle bli et vulkanutbrudd på Island og asken skulle spre seg over Europa, mener Løksa at konsekvensene ikke kommer til å bli like store som i 2010. 

– Det er nå enighet mellom de europeiske landene om hvordan vi skal håndtere dette. Det er enighet om at luftrommet der det er aske ikke skal stenges, men at flyselskapene skal få opplysninger om hvor mye aske det er i lufta og at de selv skal få bestemme om de skal fly eller ikke, sier han.

Samtidig har en rekke europeiske flyselskaper fått godkjent flyene sine for flyvning i områder med medium askekonsentrasjon. Det betyr at mange fly vil kunne fly til tross for at det er mye aske i området.

Foreløpig ingen konsekvenser

Løksa understreker at det så langt ikke er sikkert hva som blir utfallet av aktiviteten ved vulkanen Bardarbunga, og at det ikke har fått noen konsekvenser for reisende enda.

– Nå kan folk regne med at all trafikk vil forløpe som normalt, sier han.

Avinor, Luftfartstilsynet, Meterologisk institutt og islandske myndigheter har kontinuerlig kontakt.