Amerli har vært omringet i seks uker av terrorhæren IS. Nå frykter FN en massakre. Foto: AFP PHOTO / ALI AL-BAYATI
Amerli har vært omringet i seks uker av terrorhæren IS. Nå frykter FN en massakre. Foto: AFP PHOTO / ALI AL-BAYATI

FN frykter IS-massakre i beleiret irakisk by

FN advarer om at innbyggerne i den beleirede irakiske byen Amerli kan bli massakrert av krigere fra Den islamske staten (IS) hvis ikke noe raskt gjøres for å redde dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerli er dominert av irakiske turkmenere og ligger i Salaheddin-provinsen nord for Bagdad. Byen er blitt avskåret fra resten av området som den irakiske regjeringen kontrollerer etter IS' lynoffensiv i juni.

– Situasjonen for folket i Amerli er desperat og umiddelbar handling er nødvendig for å hindre en massakre på innbyggerne, sier FNs Irak-utsending Nickolay Mladenov i en uttalelse.

De fleste av Amerlis 20.000 innbyggere er sjiaer, og det er ventet at sunni-ekstremistene i IS vil gå svært hardt fram mot dem.

Iraks påtroppende statsminister Haidar al-Abidi sier han vil hjelpe byen og lover «alle typer militær og logistisk støtte til Amerli». Abidi rykket ut etter at den fremste sjialederen i Irak, Ali al-Sistani, ba om hjelp til Amerli fredag.

– Amerli lider under en stram blokade som har vart i to måneder, sa Sistani.

Også Kurdistan søker internasjonal hjelp i kampen mot IS. De har gått så langt som å be om hjelp fra sin gamle fiende USA. Se mer i videoen under.

(©NTB / TV 2)