ADVARSEL: Skiltet advarer mot å nærme seg Bardarbunga vulkanen, som ligger rundt to mil fra her hvor bildet er tatt. Foto: Reuters
ADVARSEL: Skiltet advarer mot å nærme seg Bardarbunga vulkanen, som ligger rundt to mil fra her hvor bildet er tatt. Foto: Reuters

Kode RØD ved islandsk vulkan 

Situasjonen ved den islandske vulkanen Bardarbunga er lørdag ettermiddag endret fra oransje til rød. Frykten er en ny askesky.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Island har endret sin luftfartsvarsling for vulkanen Bardarbunga til rød, noe som tyder på at et utbrudd enten er nært forestående, eller at utbrudd er i gang, melder nyhetsbyrået AP. 

Smelter isen

Seismiske data viser at lava smelter isen på isbreen Vatnajökull. 

Vulkanolog Melissa Pfeffer sier det ikke er klar når, eller om, utbruddet vil smelte isen, slik at damp og aske sendes i luften. 

Det er også noe uenighet i hvorvidt det er et vulkanutbrudd eller ikke som nå pågår, skriver den islandske avisen Grapevine.

Tusenvis av små jordskjelv har rystet vulkanen dypt under breen Vatnajökull den siste uken. Aktiviteten har tatt seg kraftig opp lørdag, etter en rolig dag i går. 

Askeproblemer i luftfarten

Ifølge Islandic Met Office har målinger den siste tiden vist sterke indikasjoner på en pågående magmabevegelse (magma er semiflytende fjellmasse og skifter navn til lava når den kommer til overflaten, journ.anm.), noe som kan føre til utbrudd, med påfølgende lava og mulige askeproblemer for luftfarten.

Islandske myndigheter har denne uken evakueret området nord for Vatnajøkull.

I 2010 var førte vulkanutbruddet i Eyjafjallajökul til en askesky som førte til kaos i flytrafikken, med mer enn 100.000 flyvninger kansellert. Den gangen ble flytrafikken til og fra Avinors flyplasser redusert med 23 % sammenlignet med året før, og Avinor tapte 140 millioner kroner.