NYTT TRUSSELNIVÅ:  Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik på en pressekonferanse om terrortrusselen fra i sommer.        Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NYTT TRUSSELNIVÅ:  Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik på en pressekonferanse om terrortrusselen fra i sommer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Anundsen holder døra på gløtt for masseovervåking

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er ikke avvisende til PSTs ønske om å overvåke nordmenns nettbruk for å styrke den nasjonale sikkerheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker å gi sikkerhetstjenesten lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett ved å bruke såkalt stordatateknologi.

– Det er viktig at PST har de nødvendige verktøy for å ivareta sitt samfunnsoppdrag. Det er viktig i slike vurderinger at vi tar inn over oss et nytt og forhøyet trusselnivå mot Norge, sier Anundsen til Klassekampen.

Han sier regjeringen akkurat nå jobber med å vurdere hva slags regler for PSTs behandling av personopplysninger vi skal ha i framtiden, samt tilgangen til metoder og eventuelle regler for lagring av stordata.

PST-sjefens utspill i Klassekampen fredag, som hun la fram under Nordisk juristmøte i Oslo senere samme dag, ble slett ikke tatt imot med åpne armer på Stortinget. Venstre og SV sier blankt nei, mens Arbeiderpartiet er skeptisk. Politikere fra hele det politiske landskapet hadde tidlig fredag skutt ned forslaget.

– Det vi ser, er enda mer overvåking av uskyldige. Det sier vi nei til, sier Anundsens partikollega, Frp-nestleder Per Sandberg. (©NTB)