USA raser etter den kinesiske pilotens «aggressive» flymanøver

Minst tre ganger skal det kinesiske jagerflyet ha fløyet farlig nær det amerikanske flyet i internasjonalt luftrom i Sørkinahavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene som ble offentliggjort fredag viser situasjonen som oppstod 19. august da et amerikansk jagerfly på rutineoppdrag fikk ufrivillig nærkontakt med et kinesisk jagerfly.

På en pressekonferanse i Pentagon fredag, blir pilotens oppførsel beskrevet som farlig.

– Rullet over flyet

– 19. august foretok et bevæpnet kinesisk jagerfly en farlig avskjæring, sier John Kirby som er pressesekretær i Pentagon.

Minst tre ganger skal det kinesiske flyet ha kommet svært nært det amerikanske flyet av typen P-8. Hendelsen fant sted 200 kilometer øst for den kinesiske øya Hainan.

– På et tidspunkt foretok det en «rulle» over P-8-flyet, sier Kirby, mens han viser med hendene hvordan det kinesiske flyet skal ha lagt seg opp ned over det amerikanske flyet før det rullet sidelengs tilbake til vanlig posisjon.

– Aggressivt

Flyet skal også ha lagt seg under amerikanernes fly, så tett at vingetippene på de to flyene bare var 9 meter fra hverandre.

– Det var ganske aggressivt og veldig uprofesjonelt, sa Kirby på pressekonferansen.

Amerikanerne har formelt klaget inn hendelsen til kinesiske myndigheter.

– Vi har uttrykt vår store bekymring til kineserne om denne avskjæringen, som utgjorde en fare for sikkerheten til mannskapet og som ikke er i samsvar med internasjonal lov, avsluttet pressesekretæren.