HILSET: Lokale innbyggere hilset de russiske lastebilene ved grenseovergangen til Ukraina fredag. Foto: AFP
HILSET: Lokale innbyggere hilset de russiske lastebilene ved grenseovergangen til Ukraina fredag. Foto: AFP

USA krever russisk tilbaketrekking øyeblikkelig

NATO sier de er vitne til en alarmerende oppbygging av russiske bakke- og luftstyrker i nærheten av Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen i Øst-Ukraina er i ferd med å tilspisse seg kraftig fredag kveld.

FNs sikkerhetsråd samles klokken 21 til krisemøte etter at en stor, russisk lastebilkolonne kjørte inn på ukrainsk territorium tidligere på dagen.

USA krever at Russland øyeblikkelig trekker tilbake lastebilkolonnen som trengte seg inn i Ukraina uten landets godkjennelse.

Ifølge Russland skal kjøretøyene frakte nødhjelp til befolkningen i det krigsrammede Øst-Ukraina. 

– Russland må fjerne sine kjøretøy og sitt personale fra ukrainsk territorium øyeblikkelig. Skjer ikke det står Russland overfor ytterligere kostnader og isolasjon, sier Pentagon-talsmann John Kirby.

Regjeringen i Ukraina reagerer kraftig på at lastebilene fredag tok seg inn i landet uten klarsignal, etter å ha ventet én uke ved grensen.

– Dette er et åpenbart brudd på folkeretten, sier Ukrainas president Petro Porosjenko, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ukrainas nasjonale sikkerhetssjef Valentyn Nalivajtsjenko går lenger og kaller grensekrenkelsen «en direkte russisk invasjon av Ukraina».

I en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel beskyldte Russlands president Vladimir Putin myndighetene i Kiev for å ha trukket ut tiden, og sa at kolonnen hadde blitt kjørt over grensen fordi «videre forsinkelser hadde vært uakseptable».

NATO: – Store russiske styrker

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier NATO er vitne til en alarmerende oppbygging av russiske bakke- og luftstyrker i nærheten av Ukraina.

– Vi har også sett overføring av store mengder avanserte våpen, inkludert stridsvogner, pansrede personellkjøretøyer og artilleri til separatistgrupper i Øst-Ukraina. Dessuten har NATO observert en alarmerende oppbygging av russiske bakke- og luftstyrker i nærheten av Ukraina, sier NATO-sjefen i en uttalelse fredag.

Han fordømmer også at den store russiske lastebilkolonnen kjørte inn på ukrainsk territorium fredag. Ifølge Russland skal kjøretøyene frakte nødhjelp til befolkningen i det krigsrammede Øst-Ukraina.

– Jeg fordømmer den såkalte humanitære kolonnens inntog på ukrainsk territorium uten samtykke fra ukrainske myndigheter og uten noen involvering fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), sier Fogh Rasmussen i en uttalelse.

Betviler hensikten

Fogh Rasmussen stiller spørsmål ved hvorvidt den virkelige hensikten med kolonnen er å gi hjelp til sivile eller om det er å forsyne separatister med våpen.

– Dette er et åpenbart brudd på Russlands internasjonale forpliktelser, inkludert de som nylig ble inngått i Berlin og Genève, og en ytterligere russisk krenkelse av Ukrainas suverenitet, sier NATO-sjefen. 

Konsul drept av opprørere

Litauens utenriksminister Linas Linkevicius sier fredag at landets honorære konsul i Luhansk i Øst-Ukraina har blitt kidnappet og drept av prorussiske opprørere der.

– Med dyp sorg har jeg akkurat fått vite at Litauens honorære konsul i Luhansk, Mykola Zelenec, ble kidnappet og brutalt drept av terrorister der, skriver Linkevicius på Twitter. (TV 2/NTB)