KLAR FOR VIF: Jonatan Tollås har vært en bauta i AaFK-forsvaret i flere år. Nå er 24-åringen lysten på et nytt eventyr, og veien videre går til Kjetil Rekdals Vålerenga. Foto: SCANPIX
KLAR FOR VIF: Jonatan Tollås har vært en bauta i AaFK-forsvaret i flere år. Nå er 24-åringen lysten på et nytt eventyr, og veien videre går til Kjetil Rekdals Vålerenga. Foto: SCANPIX

AaFK-kapteinen klar for Vålerenga

Kjetil Rekdal henter sin gamle elev.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Kjetil Rekdal er allerede i gang med å planlegge fotball-året 2015 som Vålerenga-trener. Den første signeringen er nemlig allerede gjort. Fra og med 1. januar 2015 spiller Aalesund-kaptein Jonatan Tollås fotball for Oslo-klubben.

Vedmodig beslutning

Det bekrefter Tollås selv overfor TV 2 Sporten.

- Det er veldig vemodig å ha tatt denne avgjørelsen. Det er i Aalesund jeg har vokst opp og utviklet meg. Jeg har veldig mye å takke både klubbledelse, trenere og medspillere for. Men jeg følte det var på tide med en ny utfordring nå, sier Tollås til TV 2 Sporten.

Dette betyr at Tollås gjenforenes med Kjetil Rekdal i Vålerenga. Rekdal var nemlig den treneren som gjorde at Tollås virkelig fikk sitt gjennombrudd i Aalesund-drakta. Rekdal forsøkte også å hente Tollås til Oslo-klubben i 2013, men da valgte Aalesund å si nei til VIFs bud.

I stedet har Vålerenga nå sikret seg en spiller på billigsalg. Kontrakten til Tollås gikk nemlig ut etter årets sesong.

- Selv om jeg har signert for Vålerenga nå, skal ingen tvile på at jeg kommer til å blø for drakta og spillet med hjertet utenpå den de neste  fire månedene. Jeg vet at Aalesund er i en utfordrende posisjon, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å være med å snu det, sier Tollås..

24 år gamle Tollås har skrevet under en treårskontrakt med Vålerenga.

- Når jeg bestemte meg for at jeg skulle prøve noe nytt, var Vålerenga og Oslo et riktig valg for meg og samboeren min. Jeg gleder meg til å prøve meg i VIF, sier Tollås.

Skuffet AaFK-leir

I Ålesund er man naturligvis skuffet over å miste en lokal profil.

- Selvfølgelig liker vi ikke at lokale spillere forsvinner, men det er sånn fotballen er. Når de er på utgående kontrakt, har de rett til å signere for andre klubber, sier AaFK-direktør Henrik Hoff.

- Er det skuffende at kapteinen velger å gå gratis til en annen Tippeligaklubb?

- Som sagt er det slik fotballen er. Men vi hadde jo håpet å beholde Jonatan som en av de lokale heltene. Vi har forsøkt å forlenge kontrakten hans, og da kan vi ikke gjøre annet enn å respektere at han ønsker andre utfordringer, sier Hoff.

Samtidig legger ikke AaFK-direktøren skjul på at klubbvalget kom litt overraskende på.

- I tidligere samtaler har både Fredrik (Ulvestad) og Jonatan vært klar på at AaFK var klubben for dem i Norge, og at de helst har ønsket seg til utlandet. Samtidig forandrer ting seg i fotballen hele tida, sier Hoff.

Kan miste ny lokal profil

For AaFK - som har slitt tungt i år - er det hele naturligvis et tøft tap å svelge. For det første mister Aalesund sin kaptein og en god spiller. Samtidig har Tollås vært en lokal bærebjelke helt siden han ankom klubben fra naboklubben Blindheim som guttespiller.

Tollås er heller ikke den eneste lokale helten som AaFK risikerer å miste ved sesongslutt. Også kontrakten til Fredrik Ulvestad går ut ved sesongslutt. Han ønsker foreløpig ikke å forlenge denne, og flere klubber ønsker å sikre seg 22-åringen. Blant dem AaFKs erkerival Molde.

- AaFK kan miste to lokale helter. Står dere nå foran en utfordrende tid nå, Henrik Hoff?

- Både ja og nei. Vi liker som sagt ikke å miste lokale spillere, men samtidig vet vi at vi har drevet et godt talentarbeid de siste årene. Vi har en utviklingsavdeling her som er klar til å ta opp hansken, sier han.