Norges rikeste kjemper om å bygge størst og dyrest

Finanstopp Bjørn Rune Gjelsten tar opp kampen med Øystein Stray Spetalen om å bygge det som kan bli Norges dyreste bolig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjelsten tar opp kampen og tittelen om Norges dyreste bolig. I likhet med Spetalen, har også Gjelsten startet et stort husprosjekt ute på Bygdøy.

Før sommeren kunne «God kveld Norge» fortelle om Øystein Stray Spetalens byggeprosjekt ute på Bygdøy ved siden av Sjøfartsmuseet. 

Eiendomsmegleren Miguel Sørholt anslo at denne luksusvillaen ville bli Norges dyreste bolig med en endelig verdi på mellom 300 og 500 millioner kroner. 

Nå ser det ut til at også Gjelstens byggeprosjekt ligger hakk i hæl.

NORGES DYRESTE?: Det er ennå ikke mulig å si om boligprosjektet til Bjørn Rune Gjelsten vil bli Norges dyreste.  Her er finanstoppen avbildet på kontoret sitt på Aker Brygge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NORGES DYRESTE?: Det er ennå ikke mulig å si om boligprosjektet til Bjørn Rune Gjelsten vil bli Norges dyreste.  Her er finanstoppen avbildet på kontoret sitt på Aker Brygge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Byggetrio

Den 10 mål store tomten kjøpte Gjelsten i 2001 for 61 millioner kroner. Byggingen av det 2400 kvadratmeter store huset er nå i gang. 

– Dette er fantastisk. Den ligger på en odde på ute på Bygdøy - kanskje absolutt en av de bedre på Bygdøy, mener Sørholt.

Både Gjelsten, Spetalen og også Røkke har store eiendommer. Sørholt tror de bygger ut maksimalt av hva de har tillatelse til i dette området.

Kjell Inge Røkke utvider stadig tomtene sine og bygger nå sitt fjerde hus ved Konglungen i Asker. Fra før har han tre boliger fordelt på 3000 kvadratmeter. 1700 av disse måtte han legge under bakken.

Kan ikke bygge som man vil

Selv om man heter Røkke, Gjelsten eller Spetalen, så er det ikke bare å bygge så stort som pengene rekker. Byggereglene er like for alle.

– Hvis alle skulle få bygge det de ville på egen tomt, kan det fort bli ulevelig for naboene, sier Oslo-byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen (H) til «God kveld Norge».

Miguel Sørholt synes det er dumt at det skal være så vanskelig å få fortgang og tillatelse i byggeprosesser i Norge.

– Det er jo Norge litt i et nøtteskall. Det tar lang tid. Jeg synes det er trist at det offentlige kun ser begrensninger, sier Sørholt. 

På «God kveld Norge» 22:15 på lørdag kan du se at disse byggeprosjektene kun er småhus sammenliknet med rike amerikanere.