Frykter Greta (20) og Vanessa (21) er fanget av terrorgruppen IS

De to italienske hjelpearbeiderene har vært savnet i Syria siden starten av august.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IS-terroristene som halshugget James Foley holder flere vestlige gisler, blant dem journalister og hjelpearbeidere. Ifølge Human Right Watch har 80 journalister blitt kidnappet i Syria, 20 av dem er fortsatt savnet.

To unge italienske kvinner

To italienske hjelpearbeidere, Greta Ramelli (20) og Vanessa Marzullo (21), forsvant nær Aleppo i Syria i begynnelsen av august, skriver The Telegraph. Gruppen som kidnappet de unge kvinnene er ikke formelt identifisert, men en jordansk avis siterer etterforskere som tror de er tatt av militante islamister. 

Flere kriminelle grupper i Syria ser sitt snitt til å tjene penger på å kidnappe vestlige journalister og hjelpearbeidere, for så å selge dem videre til terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). 

Italienske myndigheter vil imidlertid ikke kommentere om kvinnene holdes som gisler av IS, skriver Daily Mail.

De to kvinnene ble frarådet på det sterkeste av sine familier å dra til Syria, men for dem begge var ønsket om å hjelpe nødlidende for stort. Siden 2012 har de vært flere ganger i Syria, sist tok de seg inn via en stor flyktningeleir på grensen mellom Tyrkia og Syria. 

Tre hjelpearbeidere fra Røde Kors holdes også som gisler. 

– Vi kan ikke gå ut med detaljer på grunn av sikkerheten til dem som holdes fanget, sier Røde Kors i en uttalelse.

– Vi signerte gislenes dødsdom

Etter at den amerikanske journalisten James Foley ble henrettet av IS-terrorister har amerikanske myndigheter informert at flere titalls spesialstyrker har forsøkt å sette fri gisler i Syria, men at de ikke har lyktes. 

Ifølge Pentagon involverte forsøket spesialtrente luft- og bakkestyrker, og var rettet mot et område hvor IS-terrorister holdt personer fanget.

– Dessverre, oppdraget var ikke vellykket for gislene var ikke i dette området, opplyser amerikanske myndigheter.

Den amerikanske oberstløytnanten Ralph Peters mener det er en skandale at USA fortalte om sitt forsøk på å løslate gisler. 

– Er det noen som tror IS vil løslate flere fanger nå? Vi signerte deres dødsdom, sier Peters til Fox News. 

Han mener det blir enda farligere for amerikanske soldater i området, og ikke minst for fangene, ettersom amerikanske myndigheter annonserer at de får svært viktig informasjon fra løslatte gisler. 

Forteller om livet i fangenskap med Foley

Frigitte gisler som tidligere har sittet i fangenskap med James Foley forteller at amerikaneren var spesielt utsatt for vold og mishandling, nettopp fordi han var amerikaner.

Didier Francois (53), en fransk reporter, sier til The Telegraph at Foley ble tortuert da gisseltakerne fant bilder av broren hans på datamaskinen. Broren jobber i det amerikanske luftvåpenet. 

– Foley var en helt spesiell kar. Han var behagelig å være med, og svært solid, sier Francois.

I åtte måneder ble han holdt som gissel i Syria sammen med Foley, mesteparten av tiden satt de i en celle under jorden uten noen form for dagslys.