JAMES FOLEY: Den amerikanske journalisten ble tatt til fange i Syria i november 2012. Denne uken ble det offentliggjort en video hvor han blir halshugget av IS-terrorister. Foto: AP
JAMES FOLEY: Den amerikanske journalisten ble tatt til fange i Syria i november 2012. Denne uken ble det offentliggjort en video hvor han blir halshugget av IS-terrorister. Foto: AP

Les brevet IS sendte Foleys foreldre før henrettelsen

12. august, en uke før drapet på James Foley ble offentliggjort, fikk foreldrene brev fra IS med beskjed om sønnen deres ville bli henrettet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familien Foley har valgt å gå ut med den siste e-posten de mottok fra IS-terroristene.

I brevet står det at sønnen, journalisten James Foley, vil bli henrettet som et direkte resultat av USAs bombinger mot IS-styrkene i Irak. 

Brevet ble publisert i GlobalPost, et av stedene James Foley frilanset for. 

IS-terroristenes propaganda

I henrettelsesvideoen leser Foley opp et ett minutt og 30 sekunder langt budskap som trolig er skrevet av hans kidnappere. 

Videoen, som viser henrettelsen av den erfarne journalisten, ble av IS lastet opp på sosiale medier. Det florerer av groteske videoer og detaljer om hvordan terroristene farer fram, og det er en del av deres propaganda å vise brutaliteten. 

– Terrorgruppa Islamsk stat lager disse klippene for at vi skal se dem. For at verden skal frykte dem, skriver TV 2-reporter Kadafi Zaman i sin blogg. 

TV 2 velger likevel å gjengi brevet som ble sendt fra IS til Foleys familie, for å vise hvordan gruppen sprer sin propaganda.

Løsepenger

Familien og arbeidsgiveren til Foley jobbet med å skaffe til veie flere millioner dollar til løsepenger til kidnapperne, forteller utgiveren av GlobalPost, Philip Balboni til CNN.

Balboni har tidligere fortalt at IS hadde vært i kontakt med ham og forlangt 100 millioner euro for Foley. De tok sikte på å samle inn mellom 2,6 - 5 millioner dollar, ettersom de kjente til at europeiske gisler var løslatt for den summen tidligere. 

Både han og familien forsto at det ikke lenger var noe håp da USA innledet flyangrep mot IS til støtte for kurdiske og irakiske styrker.

(TV 2/NTB)