KS og Utdanningsforbundet:
– Ingen streikeavklaring i dag

Partene vil jobbe gjennom helgen med tanke på å møtes igjen søndag med håp om å kunne komme med en avklaring før mandag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Utdanningsforbundet bekrefter overfor TV 2 at sonderingene er avsluttet for i dag.

Både Utdanningsforbundet og KS har tidligere bekreftet at det ikke blir en avklaring på den pågående streiken i dag.

Like før klokken 15.00 møtte begge aktørene med alle partene til stede opp til nye sonderinger på i KS Agendas møtesenter i Oslo.

De tre mindre lærerorganisasjonene, det vil si alle unntatt Utdanningsforbundet, som er det største, ble sendt på dør. De fikk beskjed om å forlate lokalet for at Utdanningsforbundet og KS alene skulle fortsette samtalene.

Men også disse samtalene er nå avsluttet.

Partene vil jobbe gjennom helgen med tanke på å møtes igjen søndag, med håp om å kunne komme med en avklaring før mandag morgen.

Om denne avklaringen er at streiken fortsetter eller ikke, er for tidlig å si.

Alle lærerorganisasjonene har konkrete planer for opptrapping. 41 medlemmer hos Musikernes fellesorganisasjon vil bli tatt ut streik fra mandag morgen, de har allerede 6 lærere ute i streik. De andre organisasjonene ser an sonderingene før de annonserer en ny opptrapping.

Vil ikke uttale seg

Torsdag gikk de hvert til sitt i stillhet etter sitt første møte siden forhandlingsbruddet. Møtet ble holdt på Kommunenes Hus i Oslo og varte i to timer.

Sonderingene ble forsøkt hemmeligholt, og vinduene til møterommet ble teipet igjen like etter samtalene startet, slik at pressen ikke skulle få innsyn.

Ingen av partene har uttalt seg om hva som ble drøftet under møtet, eller hvilke punkter det har vært bevegelse ved for å danne et nytt forhandlingsgrunnlag.

Ifølge Kommunal Rapport skal de også være enige om å be regjeringen om hjelp til å løse konflikten. Dette ville imidlertid ikke partene uttale seg om før de gikk inn til samtalene.

– Høy terskel for lønnsnemnd

Da TV 2 møtte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen onsdag formiddag bekreftet heller ikke han at regjeringen skal blandes inn på nåværende tidspunkt.

– Kan det bli aktuelt med tvungen lønnsnemnd?

– Det er en grense for hvor lenge en streik kan pågå, men tvungen lønnsnemnd er det veldig høy terskel for, så det er ikke noe tema i dag. Men det er en grense, det er det, svarer ministeren.

Kommunene hover inn penger

Lærerstreiken fortsetter i kraftig fremmarsj og hele 7700 er nå ute i streik. Dette rammer omlag 110.000 skoleelever over hele landet. 

Mens elevene lider av tapt skolegang, tjener kommunene store summer på streiken. Tall TV 2 innhentet forrige uke, da 5500 lærere streiket, viser at kommunene sparer 75 millioner hvor hver uke streiken pågår. Denne summer er kraftig oppjustert nå som antallet er oppjustert med 2200 lærere siden torsdag. Aftenposten har beregnet at besparelsen er på ytterligere 20 millioner hver dag – totalt 77 millioner hver dag. 

Streikende lærere får lønn fra fagforeningene sine. Streiken kan vare til mange uker før streikekasse til Utdanningsforbundet går tom. De har over 700 millioner i ressurser for å sikre at ikke lærerne taper økonomisk på streiken.