PST vil kartlegge nordmenns nettaktivitet

Politiets sikkerhetstjeneste vil følge USAs eksempel og lagre informasjon om nordmenns nettbruk. Datatilsynet er imidlertid skeptisk.

VIL KARTLEGGE: PST-sjef Benedicte Bjørnland. FOTO: TV 2
VIL KARTLEGGE: PST-sjef Benedicte Bjørnland. FOTO: TV 2

PST-sjef Benedicte Bjørnland vil i forbindelse med Nordisk juristmøte fredag gå ut med kravet om at sikkerhetstjenesten må få lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett, skriver Klassekampen.

Bjørnland ber om lovendringer som vil gjøre det mulig å bruke såkalt stordatateknologi – enorme datamengder som kontrolleres av selskaper eller myndigheter, og som kan analyseres ved hjelp av algoritmer.

Hensikten med dette er å avdekke mønstre, trender og sammenhenger – for eksempel personer eller grupper som har mye kontakt, bruk av bestemte søkeord eller at grupper gjentatte ganger møtes på bestemte steder.

Bjørnland sier det ikke er til å unngå at dersom stordatanalyse skal være effektivt, må etterretningen ta vare på informasjon om aktivitetene til helt uskyldige nordmenn.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er betenkt og mener sikkerhetsmyndighetene i USA ikke burde være noe forbilde for PST på dette området. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2