Nå kan Brækhus' hjemmebane-drøm gå i oppfyllelse

Forbudet mot proffboksing kan bli opphevet.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Oslo (TV 2): I høst skal Stortinget stemme over Regjeringens forslag om å oppheve forbudet mot proffboksing og endring av knockout-loven. Og på Stortinget ser det ut som forslaget vil få flertall, blant annet ved hjelp av Venstre.

- Venstre har stemt for proffboksing tidligere, og det kommer vi nok også til å gjøre når Regjeringen legger frem sitt forslag, sier Sveinung Rotevatn til TV 2. Han er en av ni stortingsrepresentanter fra partiet.

Brækhus: - Det er jo bare en drøm

Med deres støtte vil Frp (29 mandater), Høyre (48) og Venstre ha flertall med 86 representanter når det hele skal avgjøres. I tillegg forteller KrF til TV 2 at de er positive til å legalisere proffboksing, men at den nye stortingsgruppen ikke har tatt et endelig standpunkt. Det vil å så fall øke flertallet.

- Det hadde bare vært en fantastisk opplevelse, det er jo en drøm å få bokse i Norge. Jeg føler klimaet i Norge er veldig bra nå, så jeg føler denne muligheten aldri har vært større enn det den er nå, sa Brækhus til TV 2 da hun var i Oslo denne uken.

Det har gått 11 måneder siden Siv Jensen og Erna Solberg kom ut fra regjeringsforhandlingene og proklamerte at Cecilia Brækhus skal bokse i Norge, så fort som mulig. Høringsfristen til lovforslaget gikk ut i vår, men foreløpig er det ikke satt noen dato for når endringene vil bli presentert for resten av Stortinget.

De rødgrønne vil stemme nei

- Men det er klart at Regjeringen må legge frem forslag til fornuftige reguleringer rundt dette. Sånn at sikkerheten og det medisinske blir ivaretatt best mulig. Men det tror jeg det skal være mulig å få til og da tror jeg at alle som elsker boksing, også på amatørnivå, får muligheten til å utøve den her i Norge, sier Rotevatn fra Venstre.

Under den rødgrønne Regjeringen var ikke proffboksing noe ønsket å legalisere. Det standpunktet har fremdeles fremdeles, de mener idretten er for farlig.

- Jeg er veldig overrasket over at de andre partiene, som i mange sammenhenger sier at de er opptatt av norsk idrett, og nå tar så lett på de medisinske rådene som kommer. Her snakker vi om en idrett der man skal skade motstanderen og ikke bruke beskyttelse, sier Rigmor Aaserud i Arbeiderpartiet.

De kommer altså til å stemme nei slik som saken står nå. Arbeiderpartiet er også skeptisk til at proffboksing ikke reguleres under Idrettsforbundet.

- Mange idretter i Norge har en risiko ved seg. Proffboksing er en av de idrettene i verden der det er tettest medisinsk oppfølging, sier Rotevatn i Venstre.

Champagnen ligger på is

I Brækhus-leiren gleder man seg over signalene fra Stortinget:

- Det er veldig positivt at dette går i den retningen vi er blitt forespeilet og at politikerne holder det de lover. Men vi skal jo ha respekt for at dette skal gjennom en grundig politisk behandling, så vi får avvente å sprette champagnen, sier Brækhus-rådgiver Rune Brynhildsen til TV 2.

Også norske amatørboksere og OL-håp venter på det nye lovforslaget fra Regjeringen. I vår ble de kastet ut av det internasjonale bokseforbundet (AIBA) fordi de norske reglene ikke lenger er gjeldene internasjonalt. Amatørbokserne får ikke lov til å bokse med hjelm, noe den norske knockoutloven krever. Flere i bokse- og idrettsmiljøet her i landet er svært spent på hvordan Regjeringen vil regulere proffboksing, hvilke regler som skal være gjeldene, og hvordan samarbeidet vil fungere med Idrettsforbundet. Politikerne er blant annet skeptiske til å legalisere andre knockout-idretter som MMA.

Cecilia Brækhus bokser sin neste kamp i København 13.september. Slår hun Ivana Habazin fra Kroatia blir hun historisk som den første kvinnebokseren som innehar alle de fire beltene fra de fire store forbundene. Kun to mannligere boksere har gjort dette tidligere.