TILBAKE: Både Shay Given, Alan Hutton, Darren Bent og Charles N'Zogbia var i troppen mot Stoke i åpningskampen. Foto: Scanpix/Photoshop
TILBAKE: Både Shay Given, Alan Hutton, Darren Bent og Charles N'Zogbia var i troppen mot Stoke i åpningskampen. Foto: Scanpix/Photoshop

«The Bomb Squad» - Villa resirkulerer vrakgodset

Alan Hutton gikk fra null sekunder på to sesonger til storspill i seriestarten forrige helg.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Se Aston Villa-Newcastle lørdag fra 13.45 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Aston Villa fikk en perfekt start på sesongen med 1-0-seier borte mot Stoke i første serierunde, og tar lørdag for seg Newcastle i sesongens første hjemmekamp på Villa Park.

Seieren i første runde kom nok overraskende på mange, all den tid Paul Lamberts Villa - som har slitt i motbakke de siste sesongene - er spådd en tøff sesong også i år. Eier Randy Lerner har offentlig uttalt at han ønsker å selge, og Birmingham-klubben går en uviss fremtid i møte.

Allikevel overrasket de altså positivt i premieren, og noe annet som overrasket var Villas troppsammensetting.

Alan Hutton, som ikke spilte ett eneste sekund i Lamberts to første sesonger på Villa Park, var tilbake i varmen i serieåpningen og storspilte.

– For å være ærlig så jeg ikke denne dagen komme. Alt du kan gjøre er å jobbe hardt og forhåpentligvis kommer muligheten og da må du ta den, sa skotten etter 1-0-seieren ifølge The Guardian.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager her!

På det samme Villa-laget forrige helg spilte også Charles N'Zogbia, som var ute med skade i store deler av sesongen og heller ikke spilte ett sekund i 2013/14.

Darren Bent og Shay Given satt på benken, noe som er svært overraskende all den tid de forrige sesong var utlånt til henholdsvis Fulham og Middlesbrough.

Under Paul Lamberts ledelse har hele kvartetten vært på vei ut, blitt nektet å trene med førstelaget og samtidig sittet på store lønningsposer som Villa ikke har klart å bli kvitt. I sommer ble de dog tatt inn igjen i varmen, og var viktige bærebjelker i sesongstarten.

Det står i sterk kontrast til den nedturen som har vært de siste årene.

Nedturen startet ved O'Neill
Mange Villa-supportere vil mene at 9. august 2010 er en dato som kan sees på som starten på nedturen. Martin O'Neill trakk seg - fem dager før seriestart - først og fremst grunnet uenighet rundt pengebruk, samt salget av stjernespilleren James Milner. Den nåværende Irland-sjefen hadde i sin tid på Villa Park styrt laget til solide plasseringer på øvre halvdel, men hadde brukt mye penger, blant annet på britiske spillere.

Et paralysert og sjokkert Villa-styre ansatte Gerard Houllier som ny manager, men ikke før overgangsvinduet var stengt, og franskmannen fikk ikke satt sitt preg på laget. Nysigneringer som Stephen Ireland slo ikke til, og da laget i januar hadde havnet under nedrykksstreken, for første gang siden 2002, så ble pengesekken åpnet på ny.

Rekordkjøpet Darren Bent kom inn, scoret ni mål på 16 ligakamper og ble avgjørende for at Villa-laget ikke rykket ned fra Premier League for første gang. Houlliers helse, kombinert med manglende resultater, førte dog til at franskmannens første sesong på Villa Park også ble hans eneste.

McLeish kom inn - vondt ble verre
17. juni 2011 er en ny negativ merkedag i Villa-historien. Fem dager etter at han forlot erkerival Birmingham, ble Alex McLeish ansatt som sjef på Villa Park. Fansen protesterte, og den rødhårede managerfiaskoen fra bynaboen ble forhatt fra første stund.

 

Les også: Villa-fansen: F*uck off, McLeish!

Stjernene Ashley Young og Stewart Downing ble solgt til storklubbene Manchester United og Liverpool, og McLeish hentet inn etablerte navn som Shay Given, Charles N'Zogbia og Alan Hutton blant erstatterne. Felles for dem alle? Høye lønninger.

Suksessen uteble, og i 2011/12-sesongen ble det kun sju ligaseirer for den ærverdige klubben som endte på 16.plass. McLeish fikk sparken, og Paul Lambert ankom og gav supporterne fornyet optimiske etter solide resultater med Norwich. Spillere som i ettertid skulle bli suksesshistorier - Ron Vlaar og Christian Benteke - ble hentet, men det ble samtidig gitt beskjed om å senke lønnsbudsjettet. En 15. plass i debutsesongen var langt ifra det fansen hadde håpet på, men med Premier Leagues yngste startellever på papiret fikk Lambert beholde jobben.

De etablerte spillerne Shay Given, Alan Hutton, Stephen Ireland, Charles N'Zogbia, Barry Bannan og Darren Bent var blant dem som ikke fikk spilletid, og i engelske medier fikk de kallenavnet «The Bomb Squad».

Det var antatt at de fleste hadde spilt sine siste minutter for klubben, men med unntak av Ireland og Bannan er de andre fremdeles en del av Villa-stallen. Nå ser det ut til at klubben har bestemt seg for at de, så lenge de er der, like godt kan benytte dem som å la dem råtne hos reservene.

Og kanskje kan de sammen danne grunnlaget for en fornyet Villa-suksess denne sesongen.

Se TV 2s Premier League-eksperter gi sin vurdering av Villa-situasjonen forut for Aston Villa-Newcastle lørdag fra 13.00 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

PS! Aston Villa har vært linket til John Arne Riise, og overfor VG uttalte nordmannen at Premier League-klubben er en av dem som har vist interesse. Det ble kraftig benektet av Paul Lambert på en pressekonferanse torsdag. Se video under!