Fotograf John Moore til TV 2: – Det er døde og levende om hverandre

Med livet som innsats gir fotograf John Moore verden et unikt innblikk i hvordan ebola-katastrofen rammer Liberia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

John Moore jobber for bildebyrået Getty Images, og har vært i Liberia i ni dager dager. Moore bor til vanlig i New York, sammen med kona Melinda og deres to barn. 

Hamstret beskyttelsesutstyr

Han tok selv initiativet til jobbreisen, som innebærer en reell fare for at han kan bli smittet av den dødelige sykdommen. 

PÅ JOBB: John Moore med sitt viktigste arbeidsverktøy - kameraet. FOTO: Raymond Zarbay
PÅ JOBB: John Moore med sitt viktigste arbeidsverktøy - kameraet. FOTO: Raymond Zarbay

– Da jeg leste om epidemien, som blir beskrevet som en katastrofe, fikk det fort min oppmerksomhet og jeg måtte dra. Det er utrolig trist å se et slikt utbrudd i et så fattig land, forteller John Moore i en e-post til TV 2. 

Som én av få vestlige fotojournalister har John de siste ukene jobbet svært tett på lokalbefolkningen i Liberia.

Vi advarer mot sterke inntrykk i bildeserien. 

Han er vitne til et helsesystemet som kollapser. 

– Sykehus og klinikker stenger på grunn av smitten, og derfor dør mange av andre sykdommer fordi de ikke får hjelp, sier John. 

BER: Helsearbeidere står samlet i ring og ber før de går inn i husene hvor ebola-ofrene ligger døde. Etter å ha hentet ut de døde, ber de nok en gang. Foto: John Moore, Getty Images.
BER: Helsearbeidere står samlet i ring og ber før de går inn i husene hvor ebola-ofrene ligger døde. Etter å ha hentet ut de døde, ber de nok en gang. Foto: John Moore, Getty Images.

Før han satt seg på flyet til Monrovia måtte han ta alle forholdsregler for å unngå smitte. I bagasjen var det mest utstyr. 

– Jeg kjøpte mange beskyttelsesdrakter, såkalte PPE (personal protective equipment), masker, skobeskyttelse, briller, gummistøvler og hundrevis av hansker, sier John. 

Tobarnsfaren har ikke på seg utstyret hele døgnet. 

– Jeg bærer kun fullt utstyr de gangene jeg er med helsearbeiderne hjem til syke og døde, sier han. 

Syke, døde og levende om hverandre 

Til tross for at smitten har spredt seg i flere måneder er det ifølge Moore ikke full panikk i lokalsamfunnet. Som fotograf reiser han mye rundt, og spesielt i et område, West Point, har sykdommen tatt mange liv. I slummen bor folk tett, og hygienen er dårlig. 

– Her har myndighetene tvunget folk i karantene, så de som bor her er ikke glad for situasjonen. Akkurat her har det vært kaos de siste dagene, sier han. 

En vanlig arbeidsdag for Moore innebærer mange sterke inntrykk. Scenene fra et ebola-senter i West Point har festet seg spesielt godt. 

SE BILDENE TIL MOORE ØVERST I SAKEN.

– Det var sørgelig å se hvordan det var på et av ebola-sentrene, hvor syke, levende og døde var om hverandre. Det er jo heller ingen medisin tilgjengelig, sier John. 

Senteret var det samme som ble plydret av en gruppe ungdommer, som også kastet ut mange av pasientene.  

– Det var forferdelig å se på. De fortalte pasientene at de ikke hadde ebola. Én av mennene dro ut en liten jente etter armen. Hun skrek. 

Bilder med respekt 

Hjemme i New York sitter kona Melinda, som John giftet seg med for tre måneder siden. Hun jobber også som journalist, men er bekymret for mannens reise. 

– Hun vil veldig gjerne ha meg trygt og godt tilbake. Jeg fortalte døtrene mine, Isabella (9) og Sophia (7) at jeg skulle til Afrika for å ta bilder av syke mennesker. Jeg er så ærlig jeg kan med dem, men de skal nok ikke få se alle bildene før de er litt eldre, sier John. 

Rollen som fotograf og dokumentarist tar han med stort alvor. 

– Jeg behandler folk med verdighet, og spesielt siden de befinner seg i en så vanskelig situasjon. Jeg håper jeg behandler dem med den respekten de fortjener, sier han. 

Moore forteller at lokale journalister jobber som helter for å rapportere om det voldsomme sykdomsutbruddet. For John er det lange og intense dager. På søndag drar etter planen hjem igjen til USA.

– Er du redd for å bli smittet?

– Jeg har vært i mange tøffe situasjoner i min karriere, blant annet i krigsområder. Denne jobben setter et annet krav til forsiktighet. Med det sagt, så ja, jeg er redd for infeksjonen. Det burde alle her være. Frykt kan ikke skjules, men det hjelper oss noen ganger til å være trygge. Jeg gjør mitt beste for å være trygg. 

VERDENS STØRSTE UTBRUDD: Ebola-viruset har så langt tatt livet av 1350 personer. Til sammen er det 2473 registrerte tilfeller.
VERDENS STØRSTE UTBRUDD: Ebola-viruset har så langt tatt livet av 1350 personer. Til sammen er det 2473 registrerte tilfeller.