– Lærerne må være vaktmestre, renholdere og helsesøstre

I dag trappes streiken opp. Se hvilke skoler som er tatt ut i streik. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved siden av å undervise må lærere vaske klasserom og bruke mer tid på rapporter. Seks av ti lærere sier de har mindre tid til å forberede undervisningen i dag enn for fem år siden, viser en undersøkelse.

Seks av ti har mindre tid

I undersøkelsen som er gjennomført for Utdanningsforbundet, svarer 59 prosent av lærerne at de har fått mindre tid til å forberede undervisningen de siste fem årene. Bare 4 prosent sier de har fått mer tid til dette, skriver Klassekampen.

78 prosent av dem som sier de har fått mindre tid til forberedelser av undervisningen, sier dette skyldes mer skriftlig rapportering. 77 prosent sier det skyldes mer kontorarbeid, og 64 prosent mer møtevirksomhet.

Gjør vaktmesterjobber

34 prosent sier de har fått dårligere muligheter til å gi elevene god undervisning i løpet av bare de to siste årene. Nesten halvparten av lærerne må utføre vaktmesteroppgaver ukentlig eller oftere.

Rapporten forklarer noe av bakgrunnen for vårens og sommerens læreroppgjør, mener nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

– Lærerne må slite med kommunal armod. På grunn av innsparinger er det kuttet i støttefunksjoner. Det gjør at lærerne må trå til og være vaktmestere, renholdere, helsesøstre og sosialarbeidere, sier han.

Ikke alle partene med på møter

I går satt ledelsen i Utdanningsforbundet og forhandlerne i KS sittet i sonderingsmøter. De fortsetter torsdag formiddag.

Men det er ikke alle partene i konflikten som har vært invitert til møtene. 

– Det er forunderlig at vi ikke ble tatt med i dagens samtaler, sier nestleder i Skolenes landsforbund, Terje Moen, til bladet Utdanning.

Han bekrefter at verken SL eller Musikernes fellesorganisasjon (MFO) har vært med på samtalene som KS og Utdanningsforbundet har hatt i dag.

– Jeg synes det er forunderlig at ikke KS møter alle forbundene og forteller hvordan hovedstyret ønsker at dette skal gå framover, sier Moen til Utdanning.

(TV 2/NTB)