Mann tiltalt for drapsforsøk og ildspåsettelse:

Ingeborg (67) skutt av leieboeren – nå skal politiet granskes

Ingeborg K. Sølverud måtte hoppe fra andre etasje og ble reddet av naboer. Spesialenheten har besluttet at de vil granske Vestfold-politiets innsats.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dramaet som utspant seg på Bakke gård i Hanekleiva i Holmestrand i slutten av juni i fjor, endte med at den nesten 200 år gamle gården brant ned til grunnen.

Fornærmede, Ingeborg K. Sølverud, har siden hendelsen kritisert politiet sterkt for at det tok så lang tid før politi og brannvesenet tok seg inn til gården.

– Jeg mener politiet ventet alt for lenge med både selv å ta seg inn til gården og å slippe brannvesenet inn i området, sier Sølverud til TV 2.

Spesialenheten for politisaker har, etter anmeldelse fra Sølverud om grov uforstand i tjenesten, besluttet å etterforske hvordan Vestfold politidistrikt taklet situasjonen.

– Innholdet i anmeldelsen sett i sammenheng med de dokumenter vi har sett fra politiet, gjør at vi har besluttet å iverksette etterforskning, sier Rune Fossom som er etterforskningsleder i Spesialenheten, avdeling Øst, til TV 2.

Skutt på nært hold

Ingeborg K. Sølverud, som eier gården, ble uten forsvarsel skutt av leieboeren i skulderen. Hun klarte å flykte opp i andre etasje, der hun låste seg inne - først på et bad, og deretter på et soverom.

OVERLEVDE: Ingeborg K. Sølverud er i full gang med å bygge opp igjen et nytt hus på branntomten der hun ble skutt av leieboeren. Foto: Privat.
OVERLEVDE: Ingeborg K. Sølverud er i full gang med å bygge opp igjen et nytt hus på branntomten der hun ble skutt av leieboeren. Foto: Privat.

Mens hun var der, skal den drapstiltalte leietakeren ha avfyrt flere skudd i huset før han gikk ned igjen i førsteetasje.

Der brukte han bensin for å tenne på huset, som etter kort tid stod i full fyr. Sølverud varslet raskt brannvesenet og fikk etter hvert hjelp av naboer til å hoppe ut av husets andre etasje og komme seg i sikkerhet.

Den tiltalte leieboeren skal ha blitt observert utenfor det brennende huset, ubevæpnet mens han stod og så på at huset brant ned.

– Lederproblem

Leieboeren har i avhør erkjent at han mente å drepe Sølverud ved å skyte henne i halsen, men fordi hun klarte å kaste seg unna, ble hun truffet i armen. Sølverud fikk ikke varige fysiske men, men slektsgården brant ned til grunnen.

TV 2 har fått tilgang til Sølveruds anmeldelse som nå skal etterforskes av Spesialenheten.

I anmeldelsen beskriver Sølverud en samtale hun sier hun hadde med en politimann hun møtte på politiets møtested et stykke unna gården, mens den fremdeles brant.

– Hvorfor kom dere ikke bort og reddet meg, gjenforteller Sølverud at hun spurte politimannen.

– Vi har et lederproblem, skal polititjenestemannen ha sagt, ifølge Sølveruds anmeldelse.

Politiet avventet

I en oversikt Dagbladet har fremskaffet, går det frem at første melding om brannen og skytingen ble ringt inn til politiet klokken 17.02. Etter å ha blitt hjulpet ut av naboer og holdt seg skjult i et skogholt, blir Sølverud tatt hånd om av en sivil politikvinne klokken 17.17. Først klokken 18.16 blir gjerningsmannen, som da var ubevæpnet, pågrepet.

Brannvesenet begynte ikke slukkingen før klokken 18.48 - over to timer etter at brannen oppstod, ifølge oversikten.

– Ledelsesproblem

Nyheten om at Spesialenheten nå vil granske saken, tar hun med avmålt interesse.

– Jeg må si at det skal bli interessant å høre hvilket resultat de kommer frem til, all den tid politiet overhodet ikke gjorde noen innsats for å redde liv og eiendom, sier Sølverud til TV 2.

– Hva er essensen i din kritikk av politiet?

– De sikret seg selv 900 meter unna åstedet og jeg mener det var fullstendig feil ledelse de utviste. Det at de i det hele tatt stoppet opp i stedet for å dra rett til åstedet, mener jeg viser feil lederskap på mange plan, sier Sølverud.

Sølverud anklager også politiet for å ha sviktet en familie bestående av en kvinne og hennes to barn som bodde i sidebygningen på Bakke gård. Disse måtte selv komme seg i sikkerhet.

Vestfold-politiet: Ikke dramatisk

Politimester i Vestfold politidistrikt, Rune Bård Hansen, ønsker ikke å kommentere Sølveruds anklager.

– Så lenge saken skal etterforskes ønsker jeg ikke å si noe om dette. Det jeg kan si er at det ikke ligger noe dramatisk i at Spesialenheten etterforsker en sak vi har vært involvert i. Vi tar det til etterretning og imøteser resultatet, sier Hansen til TV 2.

Spesialenheten: Reiser interessante spørsmål

Gjerningsmannen, som ifølge naboer ubevæpnet stod og så på at gården brant ned, skal møte i retten tirsdag tiltalt for drapsforsøk.

Han har erkjent alle forhold, så for Sølverud er det å få svar på om Spesialenheten mener politiet har gjort noe galt, viktig .

– Jeg imøteser konklusjonen på dette med stor interesse, sier Sølverud.

Spesialenheten håper å komme i gang med sin behandling av saken så snart som mulig og sier hendelsesforløpet er behørlig beskrevet i blant annet politiets vaktjournal.

Flere naboer var også vitne til mye av det som skjedde fra gården begynte å brenne til situasjonen var avklart.

– Saken reiser interessante spørsmål. Hva gjør man når det brenner og man får beskjed om en væpnet situasjon? Dette er spørsmålene vi nå skal granske opp mot det som ble gjort fra politiets side, sier Fossum i Spesialenheten. 

Fossum understreker at terskelen for å etterforske saker som blir meldt inn til Spesialenheten er lav. Etterforskningen starter etter planen i løpet av høsten.

Ber om psykisk helsevern

I tiltalen mot Sølveruds leieboer, står det at den tiltalte skjøt hull i flere vindusruter for å gi mer oksygen til flammene, alt slik at huset, en sidebygning og en bil brant opp.

Ifølge tiltalen forårsaket mannen skadeverk til en verdi av rundt 20 millioner kroner.

Påtalemyndighetene mener mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og derfor ikke kan dømmes til fengselsstraff.

Vestfold og Telemark Statsadvokatembete ber om at mannen derfor dømmes til tvunget psykisk helsevern.

Det er satt av tre dager til behandlingen av saken i Nordre Vestfold tingrett denne uken.