FORHOLDSREGLER: Beskyttelse er svært viktig for å unngå ebola-smitte, noe de kabinansatte i Air France er redd for. Foto: AFP
FORHOLDSREGLER: Beskyttelse er svært viktig for å unngå ebola-smitte, noe de kabinansatte i Air France er redd for. Foto: AFP

Franske kabinansatte i ebola-opprør: Vil ikke fly til Vest-Afrika

Ansatte i Air France har lansert en underskriftskampanje for å stoppe alle flyvninger til ebola-rammede land. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frykten for ebola-smitten er stor, også blant de som reiser til og fra de rammede landene. 

Nå har ansatte i Frankrikes største flyselskap, Air France tatt til orde for å stanse flyvningene til de rammede landene i Vest-Afrika – Sierra Leone, Nigeria og Guinea. 

Redde ansatte

Ifølge nyhetsbyrået AFP har enkelte kabinansatte nektet å gå om bord på fly på vei til regionen. De er livredde for ebola-smitten. 

– Kabinansatte som har vært satt opp på ulike flyvninger har ikke ønsket å utføre jobben sin, bekrefter en talsperson for flyselskapet til AFP.

Det finnes ingen klare tall på hvor mange kabinansatte det er snakk om, og alle flyvningene har etter hvert gått som planlagt. 

– Til slutt har disse flyvningene dratt med et normalt antall kabinansatte med vanlige kvalifikasjoner, sier talspersonen. 

Nå har de ansatte lansert en underskriftskampanje for å stoppe all flytrafikk til landene. Flyselskapet er det med flest flyvninger til Vest-Afrika, og har daglige turer til både Nigeria og Guinea. Tre ganger i uken flyr Air France til Sierra Leone. 

SCANNER: Alle passasjerer som ankommer Yangon internasjonale flyplass går gjennom en spesiell røntgenmaskin. Maskinen registrer om passasjerene er syke. Foto: Reuters
SCANNER: Alle passasjerer som ankommer Yangon internasjonale flyplass går gjennom en spesiell røntgenmaskin. Maskinen registrer om passasjerene er syke. Foto: Reuters

– Vi vet at jobben vår innebærer risiko, men dette er kalkulert risiko. Det er fullstendig ute av kontroll, og informasjonen endrer seg fra dag til dag, sier Sophie Gorins, generalsekretær i fagforbundet SNPNC, som representerer de kabinansatte. 

Vet om de er smittet

De ansatte mener det ikke er iverksatt gode nok hygiene-tiltak i forbindelse med ebola-utbruddet. Mannskapet uttrykker bekymring, og sier de ikke har en anelse om de har smittede personer om bord eller om de selv er smittet. 

Etter at utbruddet i Vest-Afrika har vokst i omfang har de ansatte fått muligheten til å frabe seg flyvninger til de aktuelle landene. De mener nå at det bør innføres total stopp av reisene til Nigeria, Sierra Leone og Guinea. 

To andre store flyselskaper, British Airways og Emirates, har kansellert alle sine avganger til Sierra Leone og Liberia. 

– Sikkerheten til våre passasjerer og våre ansatte er vår høyeste prioritet, heter det i en uttalelse fra flyselskapet. 

British Airways vil tidligst ta opp flyvningene i slutten av august. 

Tirsdag offentliggjorde Verdens Helseorganisasjon (WHO) at tallet på antall døde av ebola er 1229 personer. Mer enn det dobbelte er smittet.