LEI AV NORSK FESTKULTUR: Leo Ajkic synes nordmenn må lære seg å ha det gøy uten alkohol. Foto: Marius Gulliksrud/Stella Pictures
LEI AV NORSK FESTKULTUR: Leo Ajkic synes nordmenn må lære seg å ha det gøy uten alkohol. Foto: Marius Gulliksrud/Stella Pictures

Leo Ajkic: – Gidder ikke å dra på byen i Oslo

Programlederen langer ut mot norsk drikkekultur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 30 år gamle NRK-programlederen Leo Ajkic har det siste året reist rundt i verden for å ta pulsen på de aller største festene. Etter å ha deltatt på flere store begivenheter med over 100.000 feststemte deltakere, må han innrømme at det aldri vil bli det samme igjen å dra ut på byen i Oslo.

– Jeg må innrømme at jeg ikke gidder å dra på byen i Oslo lenger. Det eneste positive med fester i Norge er at du kan feste sammen med venner og kjente. Bortsett fra det er det rimelig kjedelig. På alle norske fester dreier det seg om alkohol, sier han.

Synes det er for mye drikkepress i Norge

– På utenlandske fester er det ofte andre ting som står i fokus, som god mat eller det å pine seg selv med nåler, eller afternoon tea. Eller man drikker alkohol for å nyte smaken. I Norge drikker man for å bli beruset, og hvis man ikke drikker, er det vanskelig å være sosial, sier han.

– Synes du det er for mye drikkepress i Norge?

– Helt klart. Man blir sett rart på hvis man ikke drikker. Jeg gadd ikke å være russ heller på grunn av det, sier Leo.

– Har du selv blitt utsatt for drikkepress?

– Jeg kan nok heller ha bidratt til det, jeg var tidlig ute med å drikke. Jeg smakte sprit for første gang da jeg var seks år gammel. Jeg syntes det smakte vondt, og på grunn av at foreldrene mine introduserte meg for det, så drakk jeg meg ikke full da jeg var 14. Alkohol ble noe som smakte vondt, forteller Leo, som ble født i Bosnia, men vokste opp i Norge.

– Blir hekta på store fester

Torsdag drar Leo til London, hvor han skal være med på Notting Hill Carneval. Festivalen samler en million deltakere fra hele verden.

– Jeg blir hekta på de store festene, og blir for kresen for utelivet i Oslo. Jeg tror jeg blir nødt til å lage en sesong til når denne er ferdig, sier programlederen.