FORSVARER: Advokat Brynjar Meling forsvarer 27-åringen som er siktet i saken. FOTO: OLA HARAM / TV 2
FORSVARER: Advokat Brynjar Meling forsvarer 27-åringen som er siktet i saken. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Nye fire uker for terrorsiktede

To terrorsiktede menn på 27 og 29 år ble varetekstfengslet i fire nye uker i Oslo tingrett onsdag. – Mistanken er styrket, sier PST til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mennene ble pågrepet 27. mai i år, siktet for brudd på straffelovens paragraf 147 d som omfatter støtte eller deltagelse i en terrororganisasjon.

Hevder de var hjelpearbeidere

FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat fra PST Tomas Blom (fra venstre), dommerfullmektig Trude Antonsen og advokatfullmektig Ellen Haug. FOTO: OLA HARAM / TV 2
FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat fra PST Tomas Blom (fra venstre), dommerfullmektig Trude Antonsen og advokatfullmektig Ellen Haug. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Den forrige forsvareren til den eldste av de siktede, advokat Marion Haaland, har tidligere sagt til TV 2 at den siktede har erkjent å ha vært Syria, men da som en del av en humanitær organisasjon. 

– Det er mulig de påstår de har vært hjelpearbeidere i Syria, men det kan ikke jeg kommentere nå på grunn av bevisene i saken, sier politiadvokat Thomas Blom i PST til TV 2.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal de ha planlagt å slutte seg til terrororganisasjonen Den islamske staten (IS), tidligere kjent som ISIS.

– Vi mener mistankegrunnlaget holder til skjellig grunn og mer enn det ved at det har styrket seg underveis i etterforskningen, sier Blom. 

– Har disse to vært i Syria og kjempet?

– Ja, vi mener de har vært i Syria og kjempet og de ble derfor pågrepet etter at det i fjor sommer ble straffbart å delta i en terrororganisasjon og støtte en terrororganisasjon. ISIS (journ. amnr. nå kalt IS) ble listeført som terrororganisasjon på vårparten og de har da gjennom hele høsten i fjor vært i tilknytning til ISIS, sier Blom.

VET DU NOE OM DENNE ELLER ANDRE RELEVANTE SAKER? TIPS TV 2s JOURNALISTER HER.

PST: Politiadvokat Thomas Blom ba om fire nye uker varetekt for begge de siktede. FOTO: OLA HARAM / TV 2
PST: Politiadvokat Thomas Blom ba om fire nye uker varetekt for begge de siktede. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Etterforskning gjenstår

Blom sier til TV 2 at det gjenstår en rekke taktiske etterforskningsoppgaver med spesielt tanke på tele- og databeslaglag. I tillegg gjenstår rettslige avhør av personer som tidligere ikke har villet la seg avhøre av PST.

Onsdag besluttet Oslo tingrett at begge mennene skal varetektsfengsles i ytterligere fire uker. De fikk også brev- og besøkskontroll i hele fengslingsperioden. 

De siktede var ikke til stede i retten. 

En 24 år gammel mann – 27-åringens bror – er også siktet i saken, men er tidligere løslatt fra varetekt.

Advokat Brynjar Meling forsvarer 27-åringen i saken. – Min klient har ikke erkjent straffskyld etter siktelsen. Han har forklart seg til PST om sine bevegelser og om sine handlinger. I det så ligger det at han ikke har forklart seg om å kjempe med en terrorgruppe, sier Meling til TV 2.

– Ifølge PST ble din klient stanset på vei tilbake til Syria. Hva kan du si om det?

– Han har også forklart seg om hvilke planer han hadde om fremtiden og hvor han var på vei, sier Meling til TV 2.

– Betyr det at klienten din samarbeider med PST?

– Han stiller i avhør og han svarer på spørsmål. Det kaller jeg et samarbeid, sier Meling.

Fredrik Schøne Brodwall, forsvarer til den andre siktede i saken vil ikke kommentere sin klients forklaringer til PST.

– Har din klient kriget sammen med terrorgruppa Islamsk Stat i Syria?

– Min klient erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen i denne saken, men når det kommer til hans forklaring kan jeg ikke gå inn på denne nå av hensyn til etterforskningen i saken, sier Brodwall til TV 2.  

Begrenset innsyn

Foreløpig har ikke forsvarene fått tilgang på det fulle etterforskningsmaterialet i saken.

– Vi vet hva vi ser, men vi vet ikke hva vi ikke ser, så det er et begrenset innsyn. Vi har fått informasjon om at det foreligger annet materiale og at vi i løpet av denne fengslingsperioden skal få innsyn i mer dokumenter. Så får vi se hva som skjer, eller om dette er et spørsmål vi må bringe til retten for å få bedre oversikt over saken, sier Meling til TV 2. 

PST sier det er flere mistenkte i terror-saken som foreløpig ikke er siktet utover de to som nå sitter i varetekt. En tiltale vil forhåpentligvis være klar i løpet av november. 

(TV 2 / NTB)