Justisministeren første passasjer i fangetransporten

Nærmere 190 årsverk i politiet går bort til å transportere fanger. Nå tar Kriminalomsorgen over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisministeren var den første passasjeren da Kriminalomsorgen tirsdag overtok all fangetransport i de fire politidistriktene Telemark, Vestfold og Søndre og Nordre Buskerud.

– Dette er en historisk dag. Med dette frigir vi rundt 40 politistillinger i disse politidistriktene og det vil bli veldig merkbart. Det gjør at vi får flere politifolk ut i gatene og flere kan utføre etterforskning, sier justisminister Anders Anundsen til TV 2.

Kanaliserer ressursene

I følge tall TV 2 har hentet inn bruker norsk politi nærmere 190 stillinger til fangetransport og fremstilling av varetektsfanger hvert år. Justisministeren håper Kriminalomsorgen på sikt kan ta over all fangetransport i Norge.

– Vi vil at politifolk i størst mulig grad skal drive med politioppgaver. I dag tar fangetransport beslag på patruljer i politidistriktene hver eneste dag og ofte en stor andel av politikapasiteten. Derfor håper jeg at vi kan rulle dette ut over hele landet etter hvert, sier Anundsen.

– Dette har vi ventet mange år på

Justis- og beredskapsdepartementet har bevilget 25 millioner kroner for å finansiere 40 nye stillinger og biler i den nyopprettede transporttjenesten i Kriminalomsorgen. Politidirektøren er svært glad for at oppgaven med å transportere fanger nå fjernes fra politiet.

– Dette er noe vi har ventet på i mange år. Mitt ønske er at dette rulles ut i hele landet så raskt som mulig. Dette kommer til å ha stor effekt for politiets evne til å forebygge og bekjempe kriminalitet, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til TV 2.

– Målet er at politiet i større grad skal fange røvere og at Kriminalomsorgen skal passe på de når de er fanget, sier Humlegård.

Politiet vil fortsatt ha ansvaret for personer som skal fremstilles for varetektsfengsling for første gang og for transport av potensielt farlige fanger.