Hangeland (33) gir seg på landslaget: – En tung avgjørelse

Brede Hangeland har spilt sin siste landskamp for Norge.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

London/Bergen (TV 2 Sporten): Det bekrefter Hangeland selv i en pressemelding tirsdag.

Overfor TV 2 Sporten legger Stavanger-karen ikke skjul på at avgjørelsen om å gi seg på landslaget ikke var lett.

Se intervju med Brede Hangeland om avgjørelsen i videovinduet øverst i saken!

– Det var en tung avgjørelse. Men det føles nødvendig og riktig. Først og fremst på grunn av belastning på kroppen over mange år. Jeg kjenner jo at jeg ikke blir yngre, sier Hangeland til TV 2 Sporten, og fortsetter:

– Men jeg føler at det er ryddig og greit å gi seg før en ny kvalik. En må ha toårsperspektiv i forhold til landslaget. Landslaget bidrar til større belastning naturligvis. Klubbsituasjonen har ikke så mye å si, men jeg har først og fremst en forpliktelse til arbeidsgiver, forteller midtstopperen til TV 2 Sporten i London.

– En voksen avgjørelse
– Prøvde Per Mathias Høgmo å overtale deg til å ikke å slutte?

– Han sa at hvis du har kommet frem til dette er du voksen nok til det. Jeg var veldig glad for at han forstod argumentasjonen og aksepterte det, selv om det er trist for meg og han synes sikkert det var litt dumt han også. Men sånn er livet, svarer Hangeland, som innrømmer at det blir vemodig å se Norge foran TV-skjermen fremover.

– Det er ikke noe jeg har lyst til å gjøre. Det er noe som tvinger seg frem. Så får man være voksen nok med seg selv til å ta en slik avgjørelse. Det er ikke med lett hjerte på noe som helst måte, men jeg er trygg på at det er riktig, sier han.

– Kan du overtales til å gjøre comeback?

– Nei, svarer Hangeland kontant.

Brede Hangeland har spilt 91 landskamper og scoret fire mål for Norge siden debuten i 2002. Han fikk aldri med seg et sluttspill for Norge. 

Kaptein siden 2008
Siden 2008 har midtstopperen vært kaptein for Norge. Han scoret sitt første landslagsmål i en EM-kvalifiseringskamp mot Island 3. september 2010 i det som var forsvarskjempens 62. landskamp.

Debuten med flagget på brystet kom i 1-0-seieren mot Østerrike i november 2002.

Hangeland gikk i sommer gratis til Premier League-klubben Crystal Palace etter å ha spilt seks år for Fulham.

– Etter lengre tids overveielser, har jeg i dag gitt landslagssjef Per-Mathias Høgmo beskjed om at jeg gir meg som landslagsspiller for Norge. Jeg har over mange år hatt en svært høy belastning på kroppen, og i en alder av 33 år kjennes det helt nødvendig å fatte denne avgjørelsen. Det er en tung avgjørelse. Det er aldri et godt tidspunkt for denne type avgjørelser, men før inngangen til en ny landslagskvalifisering og i en ny klubbhverdag for eget vedkommende, er jeg helt trygg på at det er en riktig avgjørelse, sier Hangeland i en pressemelding.

Han er stolt over å ha representert Norge i 12 år på landslaget.

– Jeg er veldig ydmyk, stolt og takknemlig for å ha fått representere Norge innen idretten min ved så mange anledninger. Å spille for Norge har gitt meg noen av mine beste opplevelser på fotballbanen. Jeg vil takke landslagssjefene Nils Johan Semb, Åge Hareide, Egil Olsen og Per Mathias Høgmo, støtteapparat, lagkamerater og ikke minst de norske supporterne. Jeg ønsker laget alt godt i den kommende EM-kvalifiseringen. Jeg gir meg som landslagsspiller, men fortsetter som trofast og engasjert supporter for det norske landslaget, sier Hangeland via sin rådgiver Jon Mørland.

– Forståelig at han gir seg
TV 2 Sportens fotballekspert Petter Myhre forstår at Hangeland nå gir seg på landslaget. 

– Du ser på flere spillere som kommer opp i den alderen Hangeland er i at de gir seg på landslaget. Premier League er kanskje den tøffeste ligaen rent fysisk, og at han nå gir seg på landslaget er på en måte en naturlig greie. Det viktigste er at han henger med på klubblaget sitt, som tross alt betaler lønnen hans, poengterer Myhre overfor TV 2 Sporten. 

Før han fortsetter:

– Derfor er det forståelig at Hangeland gir seg på landslaget nå. Samtidig er det synd for Norge, fordi det hadde vært positivt å ha med en erfaren leder i laget som premissleverandør for alle ungguttene som kommer opp nå, sier han. 

– En leder som tok ansvar
– Hva vil du huske best fra Hangelands landslagskarriere?

– Det er ingen enkelthendelser, men jeg husker ham som en sjef som tok ansvar og var en naturlig kaptein og leder både på og utenfor banen. Han var med i en periode da Norge ikke tok seg til noen mesterskap, men han stod rakrygget i intervjusituasjoner og kalte en spade for en spade. Han kom aldri med bortforklaringer etter dårlige prestasjoner og så synes jeg at han hadde en realistisk inngang til den situasjonen Norge var i. Han fremstod som en reflektert og god leder i det som var en dårlig periode Norge, sier Myhre.

– Hvem kan nå overta arven etter Hangeland som kaptein?

– Ja, si det. Det er et godt spørsmål. Per-Mathias Høgmo er i ferd med å innføre et slags generasjonskifte på landslaget, så foreløpig er det vanskelig å svare på det. Jeg tror troppen Høgmo tar ut mot England og Italia vil danne utgangspunktet i hvem landslagssjefen vil satse på videre og ta opp arven etter Hangeland som kaptein, svarer Petter Myhre.

– En av de største
Mini Jakobsen synes det er trist at Hangeland gir seg på landslaget.

– Jeg synes at det er synd at Brede gir seg. Han kunne bidratt til at Norge kunne fått enda bedre resultater fremover. Og det er synd at personen Hangeland gir seg. Han var kaptein med stor K. Han var typen som hadde en enorm respekt. Skal jeg sammenligne med andre norske fotballspillere så vil jeg si at Brede Hangeland og Rune Bratseth er blant de største. For meg var Brede som Rune Bratseth, både i væremåte og måten de spilte fotball på, sier han.

DEBATT:
Hvem bør overta som kaptein for Norge? Ta debatten i kommentarfeltet under!