– Kristoff ønsker å ta et oppgjør med gave- og avtalekulturen i sykling 

Mads Kaggestad skjønner hvorfor Alexander Kristoff ikke lot Thor Hushovd vinne.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Den store snakkisen på søndagens avsluttende etappe i Arctic Race var da Alexander Kristoff hentet og passerte Thor Hushovd like før målstreken. Det som kunne blitt en perfekt avslutning på Hushovds sykkelkarriere på norsk jord ble bare nesten perfekt.

– Det er blitt diskutert en del i sykkelmiljøet om Kristoff burde late som og tape for Hushovd. Jeg har også snakket med Stein Ørn, Kristoffs trener, om det. Han er klar over reaksjonene. Det var faktisk sånn at Kristoff ble buet ut på banketten. Det er noen som mener han ødela festen for Hushovd, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Hadde ikke dårlig samvittighet
Hushovd var tydelig forbannet da han kom i mål som nummer to etter det sugende solostuntet, akkurat som Kristoff var da Hushovd holdt unna i NM i Grimstad i fjor. På spørsmål om hva han synes om at en nordmann slo ham, svarte Hushovd avvisende.

– Det har jeg ikke lyst til å kommentere nå.

– Er det ukollegialt av Kristoff å ta deg igjen?

– Nei, det er et sykkelløp. Begge har startnummer på ryggen, men jeg må tenke litt.

– At du ikke vil kommentere det, er det er tegn på at du ikke likte det som skjedde?

– Det er et tegn på at jeg ikke har lyst til å si ting jeg ikke bør si nå, sa Hushovd. 

Lars Petter Nordhaug var mer snakkesalig.

– Kanskje Alex burde vært stor nok til å la Hushovd gjøre det, men jeg kan forså begge, sa Nordhaug.

Kristoff hadde ikke et snev av dårlig samvittighet da han kom i mål. 

– Det er lett å si at jeg kunne gitt ham seieren, men jeg følte ikke at jeg skyldte ham det. Hushovd fortjente kanskje å vinne i dag, men jeg var hakket sterkere. Man får ingenting gratis i spurten, sa Kristoff.

Et oppgjør med gave- og avtalekultur
Kaggestad skjønner at Kristoff gjorde som han gjorde. 

– Man kan ikke annet enn å forstå argumentene til Stein Ørn og Alexander Kristoff. For det første er de ikke en del av den kulturen eller generasjonen hvor man driver med avtalt spill. Det har vært utbredt i sykkelsporten i alle år. Man gir gaver og forventer vennetjenester tilbake. Det ønsker Kristoff å ta et oppgjør med, sier Kaggestad.

Det er slett ikke uvanlig at avtaler og vennetjenester avgjør hvem som til slutt er først over målstreken i sykkelløp. Kaggestad har tidligere fortalt at kjøp og salg av sykkelløp mellom ryttere skjer. Også i Norge har det vært eksempler på avtalt spill.  

 – Jeg liker tankegangen til folkene rundt Kristoff. De driver ikke med avtalt spill. I henhold til god moral og etikk var det riktig å vinne. Jeg har stor respekt for at han gikk for seieren, og jeg har respekt for at de sier at ingen kom til dem og sa at noe skulle avtales på forhånd. Ingen sa til dem at om Hushovd lå an til å vinne, så skulle han vinne. Det var lagt opp til en ærlig og redelig konkurranse, sier Kaggestad.

BEDRE STEMNING SEINERE PÅ KVELDEN: Thor Hushovd og Alexander Kristoff klapper en sel på Polaria i Tromsø søndag kveld.
BEDRE STEMNING SEINERE PÅ KVELDEN: Thor Hushovd og Alexander Kristoff klapper en sel på Polaria i Tromsø søndag kveld.

– Men Kristoff ble ikke mer populær?

– Nei, men Kristoff ser ikke på dette som en popularitetskonkurranse. Han driver med idrett for å vinne sykkelløp. Jeg tror ikke han hadde fått mer "kred" i Katjusja hvis han hadde tapt med vilje, sier Kaggestad.

Egen mentalitet
Lagkameratene til Kristoff får en del av premiepengene som Stavanger-karen sikrer seg ved gode plasseringer.

– Hele Katjusja-laget ofret seg for ham, inkludert Simon Spilak. Kristoff tjener pengepremier som fordeles på laget. Han måles på resultater og antall seire. Kristoff mente det ville være uhørt om han skulle tape med vilje med tanke på innsatsen laget hans la ned, sier Kaggestad.

– Det sier noe om hans mentalitet som idrettsutøver. Når han øyner sjansen til å vinne går han for det. Han holdt faktisk på å vinne hele rittet sammenlagt. Han var bare fire sekunder bak Steven Kruijswijk, legger eksperten til.

Kaggestad, som har syklet sammen med Hushovd i mange år, innrømmer at det hadde vært moro med en Hushovd-seier på siste dag i Arctic Race. Tilfeldigheter og en råsterk Kristoff ville det annerledes.

– Kristoff hadde sjansen til å vinne, og han var best. Hushovd var sinnssykt skuffet etterpå, men det er fordi han er en vinnerskalle. Han uttrykte aldri noe misnøye med at Kristoff brøt etiketten. Hushovd kunne kanskje vunnet hadde han ikke blitt hindret av motorsyklene, noe han åpenbart ble, sier Kaggestad.