ØKER STADIG: Antall døde og smittede av ebola øker for hver dag som går. Grafikk: TV 2
ØKER STADIG: Antall døde og smittede av ebola øker for hver dag som går. Grafikk: TV 2

Tre afrikanske leger reagerer «bemerkelsesverdig bra» på eksperimentell ebola-medisinen 

Men verdens største ebola-utbrudd tar stadig livet av flere i Vest-Afrika. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) oppdaterte ebola-dødstallene tirsdag. Nå har 1220 mennesker mistet livet av ebola. Til sammen er 2240 mennesker smittet. 

På kun to dager er det 113 nye registrerte tilfeller, hvorav 85 har mistet livet. 

God effekt 

Tre doser av den eksperimentelle medisinen ZMapp ble forrige uke sendt til Liberia, og tirsdag opplyser myndighetene i Liberia at de tre legene som har mottatt medisinen viser «bemerkelsesverdige gode tegn til bedring». Det skriver International Business Times

Informasjonsminister Lewis Brown sier de tre pasientene har gode fremskritt i behandlingen, som også har hatt god effekt på den amerikanske legen Kent Brantly. Han får behandling ved et sykehus i Atlanta i USA. 

Ifølge legemiddelfirmaet Mapp, som produserer medisinen, finnes det ingen flere doser av tilgjengelig. De har informert at det vil ta opp til flere måneder å produsere mer. 

Forventer flere døde

Dødstallene i både Liberia, Sierra Leone og Guinea stiger stadig. Overlege ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun mener det vil bli enda verre. 

– Det er forventet at antall dødsfall og smittede vil øke ytterligere. Vi vet jo at dette ikke er under kontroll, og det blir nok verre før det blir bedre. Det er en uoversiktlig situasjon, sier Bruun til TV 2. 

Hun sier det er svært vanskelig å si noe om hvor lang tid det vil gå før man har kontroll. 

– Man har ikke så god erfaring med så omfattende ebola-utbrudd. Det er ikke godt å si hvor lang tid det vil ta før man klarer å stoppe utbruddet, sier Bruun.

Over 20 utbrudd i historien

Første utbrudd av ebola skjedde i 1976, og nærmere 300 personer døde. Siden den gang har det vært over 20 større og mindre utbrudd. 

Før nåværende epidemi var det største utbruddet i Uganda i 2000. Da ble det rapportert om 425 tilfeller, hvorav 200 døde. 

– Hvorfor har dette utbruddet blitt så stort?

– Det er vanskelig å si. Det er jo det første utbruddet i Vest-Afrika, og i den tidlige fasen visste man ikke hva det var. Det er jo ingen der som har erfaring fra ebola tidligere, sier Bruun. 

De tre landene er også preget av stor fattigdom og dårlig utbygd helsevesen.

Leverer mat

WHO jobber nå sammen med FN for å levere mat til over 1 million mennesker som lever i karantener i ebola-rammede områder. 

– Det har blitt levert mat til pasienter på sykehus og til folk som lever i karantene, som ikke har muligheten til å forlate hjemme sine for mat. Å sikre jevnlige matforsyninger vil begrense unødvendig bevegelse, står det i pressemeldingen fra WHO. 

Det er forsatt Sierra Leone, Liberia, Guinea som er hardest rammet av smitten. Nigeria, Afrikas mest befolkede land, har også en økning i antall smittede. Tallene er likevel små sammenlignet med de andre landene. 

Nordmenn anbefales å unngå unødvendige turer til de hardest rammede landene.