Vil nekte ekstremister adgang til norske moskéer

Norske ekstremister som støtter terrorgruppen Islamsk Stat (IS) vekker avsky. Venstre-politiker Abid Raja mener det er på tide at de religiøse lederne nekter islamistene adgang til moskéene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis nordmenn begynner å føle hat mot Islam og muslimer, så er det Profetens Ummah sin feil at man får det hatet og misnøyen, sier Abid Raja til TV 2.

Må nektes adgang

Han mener de religiøse lederne i Norge må være tydeligere i å vise sin avsky.

– Da må vi gjøre slik nordmenn har gjort i alle år og sagt «ingen rasister i våre gater». Religiøse autoriteter som imamene må våge å si «ingen ekstremister i våre moskeer». Drar disse ekstremistene inn i moskeene for å rekruttere og tale sin retorikk, må de nektes adgang til dette, sier Raja.

– Norsk lov gjelder for oss

Generalsekretæren i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, reagerer også sterkt på at Profetens Ummah støtter en terrorgruppe som Islamsk Stat (IS).

– Vi er norske borgere og det er norsk lov som gjelder for oss. De som mener de har andre lover å forholde seg til med tanke på halshugging, tortur og drap av uskyldige mennesker, de må finne ut av hva de ønsker. Når de har valgt å leve i Norge, så har de én lov å forholde seg til, og det er norsk lov, sier Mehtab Afsar til TV 2.

I forrige uke kunne TV 2 fortelle hvordan organisasjonen Profetens Ummah åpenlyst hyller terrorgruppa Islamsk Stat i Oslos gater.

Se reportasjen fra Oslo til høyre i artikkelen.

TV 2 vet at flere muslimske organisasjoner nå planlegger protestaksjoner. Den første vil finne sted førstkommende mandag klokken 17 i Oslo. Sylo Taraku fra nettverket LIM (Likestilling, integering og mangfold), mener dette er høyst nødvendig.

– Når denne gruppen utfører massakrer som sjokkerer en hel verden og når de har støttespillere i Norge så har det norske muslimske miljøet et ansvar for å ta til motmæle, sier Sylo Taraku.

Det er foreløpig uklart hvilke moskeer som vil delta, men på en aksjonsgruppe på Facebook har mer enn 600 personer meldt seg på demonstrasjonen.

– Støtter Islamsk Råd demonstrasjoner mot Profetens Ummah?

– Islamsk Råd Norge vil støtte enhver form for markering og demonstrasjon mot hatytringer, mot vold og mot den type støtte til halshugging, sier generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar.

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra lederen av Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, men han har ikke besvart henvendelsene.