Slik snakker du med barna om kjønnsskifte

Eksperter mener åpenhet rundt kjønnsskifte er viktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld var det premiere på TV 2-dokumentaren «Født i feil kropp», hvor seerne får møte 14 mennesker som har skiftet kjønn. 

Emma født som Tobias

I dokumentaren blir vi blant andre kjent med Emma (13). Hun ble egentlig født som Tobias, men bestemte seg som 8-åring for å gjøre en endring i livet sitt. Hun hadde lenge visst at hun var en jente innerst inne, og det kom heller ikke som et sjokk for foreldrene da Emma uttrykket ønsket om å skifte kjønn.

– Jeg forstod at jeg var født i feil kropp da jeg så en dokumentar om jenter og gutter som også var født i feil kropp, sier Emma til TV 2.

Snakk med barna

Mange har nok en eller annen gang hørt om «transseksualisme». Både aviser, ukeblader og TV har hatt reportasjer om denne tematikken. Noen har kanskje også en slektning, en bekjent eller en arbeidskollega som nå er midt inne i en kjønnskorrigerende prosess, eller som allerede er ferdig behandlet.

I «Født i feil kropp» er det flere barn og unge som ønsker å skifte kjønn og den yngste personen vi får møte er bare åtte år. Mange barn får nok med seg dokumentarserien, som har fått mye omtale i forkant, og kan ha spørsmål om dette er noe de selv kan oppleve, eller hvorfor andre har det slik.

Daglig leder for Harry Benjamin ressurssenter, Tone Maria Hansen, har flere tips til hvordan man skal møte spørsmål fra barn om kjønnsskifte. 

– Det aller viktigste er åpenhet. Snakk med barna om temaet, og ikke la barna føle noen skam, sier hun til TV 2.

Men det er viktig at det ikke går andre veien heller, påpeker Hansen. 

– Barn må få være seg selv, og det trenger ikke å bety at barn skal gjennomgå et kjønnsskifte selv om guttebarnet kler seg i kjoler og leker med dukker. Det kan hende han er homofil, eller at det rett og slett er en fase. Ikke hast opp til Rikshospitalet fordi gutten din for eksempel viser feminine tendenser, sier Hansen.

De fleste oppdager at de er født i feil kropp allerede i 3-4 års alderen, og da er det viktig å lytte til hva barna vil, og la de bestemme over seg selv. La barna gå i de klærne de føler for, og leke med det de vil, råder Hansen.

Feil bruk av ord

Tone Maria Hansen er skeptisk til bruken av ordet transseksuell. En betegnelse som kom tidlig på 1900-tallet.

– Folk hadde lite kunnskap om diagnosen den gangen, og det kan høres ut som om man er et tredje kjønn når man blir omtalt som transseksuell.

Hva kan man kalle det?

– Hvis vi ser på Emma, for eksempel, så er hun rett og slett en jente født i en guttekropp. Det er den enkleste måten å forklare det på, sier Hansen som tror man må ha vært i situasjonen selv for å hundre prosent forstå hvordan det føles.

Viktig med åpenhet

– Jeg skjønner at man ikke forstår hvorfor noen vil skifte kjønn. Det er derfor det er viktig med åpenhet. Det skal ikke være feil å stå for at man har tatt en operasjon for å bli seg selv. Det er noe man bør være stolt over å ha gjennomført. Derfor er denne dokumentaren så viktig, sier Hansen som er glad for at kjønnsskifte endelig blir snakket høyt om.

Kunne denne serien blitt sendt for 20 år siden?

– Nei, det kunne den ikke. Folk hadde aldri stilt opp på noe sånt den gangen.

«Født i feil kropp» sendes på TV 2 i kveld klokken 21.40.