Funksjonshemmet yezidi-gutt funnet forlatt i ørkenen

Andre flyktninger tror moren ikke lenger hadde styrke til å bære gutten, og måtte velge mellom barna sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrorgruppen Islamsk stat (IS) har drevet et helt folk på flukt, vekk fra områdene hvor de har bodd i flere tusen år.

Dette er ikke en krig hvor man ser mye kamper, sier Donatella Rovera, Amnesty International sin etterforsker i Irak til TV 2.

– Man ser mennesker som flykter, og IS har lyktes i å ta over by etter by.

Blant utallige tragiske skjebner, er den hjerteskjærende historien til denne lille yezidi-gutten. Han er funksjonshemmet, og ingen vet hvem han er, hvor gammel han er eller hva han heter.

Gutten ble funnet av kurdiske styrker i ørkenen, hvor han var etterlatt helt alene, og holdt på å dø, ifølge britiske BBC, som først omtalte historien.

Øynene hans er uttørket, såre og infiserte, og legene tror han har ligget i 50 grader under den stekende solen i over et døgn.

Se video øverst

Den humanitære innsatsen for å hjelpe de tusenvis av internt fordrevne flyktningene i Irak pågår for fullt, men det kan gå lang tid før de får vende hjem.

Senest lørdag ble det meldt at 312 yezidier ble massakrert i en landsby i Nord-Irak.

Iraks statsminister Nusli al-Maliki trakk seg tidligere i uka. Håpet er nå at irakiske styrker vil samarbeide med Peshmerga-styrkene om å slå IS tilbake.

Peshmerga er en godt organisert kurder-millitits. Det er denne gruppen som sterkest har klart å stå imot IS som har stormet fram i Irak de siste par månedene.

EU-land støtter planen om å levere våpen til kurderstyrken i kampen mot terroristene.